Motion

Att få fler att cykla

Vänsterpartiet Linköping har lagt en motion om cykling

Att få fler att cykla

Ett stort miljöproblem som våra, i flera fall växande städer, brottas med är hur vi ska minska biltrafiken till förmån för andra trafikslag som buss, cykel – och gångtrafik, framförallt i och omkring innerstadskärnorna

På den punkten skiljer sig naturligtvis inte Linköping från andra städer. Flera åtgärder är på gång. Vi har bland annat ett högt uppsatt mål, att bli en av Sveriges, ja kanske Europas bästa cykelstäder. Det är bra mål och kanske inte helt orealistiskt men då måste många åtgärder till. En utarbetad cykelplan och en ny trafikstrategi finns redan som verkar i rätt riktning.

Men trots planer och strategier kan ändå konstateras att det inte räcker med dessa. Genom erfarenhet vet man hur svårt det är att ändra människors resvanor. Det finns undersökningar som pekar på att 50 % av alla bilresor som görs, fortfarande är under 5 km och att cykelpendling till och från jobbet inte ökar i den takt den borde. Då kan man snabbt dra slutsatsen att inte bara förändringar i infrastrukturen räcker för att främja cykelresor. Man måste satsa också på nya kreativa och innovativa idéer som ligger utanför det området.

Vänsterpartiet föreslår därför att Linköpings kommun som ett led i detta, startar ett projekt där samtliga kommunanställda ska erbjudas:

  • Fri cykelservice
  • Rabatt på köp av ny cykel
  • Möjlighet att leasa cykel

Sammantaget kommer detta i Linköping att leda till en bättre miljö, hälsa, och trafik och i bästa fall smitta av sig så att andra verksamheter följer kommunens goda exempel

 

Kontakt: Kerstin Sagström, kerstinsagstrom[a]gmail.com

Kopiera länk