Motion

Ge Norrköpings medborgare tillgång till bilpool

Vänsterpartiet Norrköping har lagt en motion om bilpool. Motionen är ännu inte behandlad.

Ge Norrköpings medborgare tillgång till bilpool

Sedan Norrköpings kommun tog beslutet om att använda miljöbilar har miljöpåverkan minskat avsevärt och Norrköping placerar sig högt på listan över årets bästa kommun när Gröna Bilister gjort sin mätning för 2016. Det är positivt, men till skillnad från Linköping, Göteborg, Umeå, Mölndal och Nacka kommun där allmänheten hyra en miljöbil från kommunens bilpool – kan inte Norrköpings medborgare göra detsamma.

Det ska vara enkelt att göra rätt för sig, att resa hållbart. Därför arbetar kommunen ständigt med att underlätta för medborgarna att cykla, gå eller åka kollektivtrafik. Men för de resor som måste göras med bil finns stor förbättringspotential. Enligt Trafikverket ersätter en bilpool ungefär fem bilar och en bilpoolskund minskar bilkörandet med ungefär en tredjedel. Det gör bilpoolen till en miljöeffektiv åtgärd.

När Göteborgs stad införde bilpool med 25 bilar minskade kostnaderna för parkering och administration med 30 procent, från 3,9 miljoner kronor till 2,7 miljoner kronor. De 400 hushåll som är anslutna till bilpoolen är en bidragande faktor till stadens minskade kostnader.

Ett ökande problem i Norrköping är att det blir allt svårare att hitta parkering. Det är stor konkurrens i den växande staden och det behövs nya effektiva sätt att använda de bilar som finns och behövs. Att vara med i en bilpool innebär att man har tillgång till bil när man väl behöver en, men när man inte behöver den står den inte på en parkeringsplats utan används av någon annan. På det viset kan stora ytor frigöras när färre parkeringsplatser behövs.

För att undvika att kommunen bidrar med osund konkurrerans funkar det generellt så att kommuner upphandlar ett antal tjänstebilar av en extern ägare och låter det framgå i upphandlingen att bilarna ska vara tillgängliga för allmänheten. Det är den metod Linköpings kommun använt och ett förfarande organisationer och branschen föreslår.

Utöver tjänstebilarna bör även Hyresbostäder erbjuda sina boende möjligheter att gå med i en bilpool. Örebros kommunala bostadsbolag ÖrebroBostäder har startat bilkooperativet EKObil. Medlemmarna betalar en liten summa i månaden och 2010 delade 70 personer och fyra företag på sju bilar. Kort sagt finns det flera stora vinster för att låta Norrköpings medborgare få ta del av en bilpool.

Jag yrkar att:

Kommunen upphandlar ett antal bilar av en extern ägare som täcker medborgarnas behov och tydliggör i upphandlingsförfarandet att bilarna ska vara tillgängliga för allmänheten samt erbjuder Norrköpings invånare att gå med i bilpoolen.

Hyresbostäder startar en egen bilpool och erbjuder boende i Hyresbostäder att gå med.

 

Kontakt: Deniz Butros, deniz.tutuncu[a]vansterpartiet.se

Kopiera länk