Motion

Norrköping – en klimatkommun

Vänsterpartiet Norrköping har lagt en motion om klimatkommunerna. Motionen är ännu inte behandlad.

Norrköping – en klimatkommun

Klimatförändringen innebär en allvarlig och akut utmaning. Men den innebär också en historiskt unik möjlighet att bygga ett bättre och mer hållbart samhälle, där social välfärd och global rättvisa kan uppnås inom ramen för ekologiskt hållbara gränser.

År 2016 var det varmaste år som hittills uppmätts, Arktis var exempelvis 20 grader varmare än normalt och många länder upplevde naturkatastrofer som en konsekvens av en allt varmare värld. Det går inte att fortsätta business as usual.

Kommuner har en nyckelroll i omställningen och Norrköpings kommun kan göra mycket mer än idag men då behövs inspiration, erfarenhetsutbyte och stöd från andra kommuner i samma situation. Klimatkommunerna är en förening för kommuner som vill ligga i framkant på klimatområdet. Några exempel på kommuner som är medlemmar är Malmö, Eskilstuna och Upplands Väsby – tre kommuner som alla fått pris för sitt miljöarbete. Föreningens syfte är att hjälpas åt i klimatomställningen genom att dela med sig av erfarenheter mellan kommunerna.

Utöver att få konkret stöd i klimatomställningen har Klimatkommunerna ett stort internationellt nätverk, bland annat genom Borgmästaravtalet och Energy Cities. Dessutom erbjuder föreningen stöd åt politiker och tjänstemän genom coachning, workshops och nätverksträffar. Allt för att det ska vara så enkelt som möjligt att få till en hållbar omställning.

Jag yrkar att:

Norrköping kommun ansöker om medlemskap i föreningen Klimatkommunerna.

Om medlemskap nekas ska kommunen vidta åtgärder för att öka sina chanser för medlemskap i föreningen Klimatkommunerna året därpå.

 

Kontakt: Deniz Butros, deniz.tutuncu[a]vansterpartiet.se

Kopiera länk