Motion

Sätt upp displayer som visar luftkvalitén i Linköpings kommun

Vänsterpartiet Linköping har lagt en motion om luftkvalitet.

Sätt upp displayer som visar luftkvalitén i Linköpings kommun

Enligt en nyligen gjord utredning av SKL har nästan 80 % av alla Sveriges kommuner nu antagit egna miljömål eller ställt sig bakom nationella eller regional mål. Ytterligare 15 är på gång att ta fram egna mål, vilket visar på en positiv utveckling med ett växande engagemang där alltfler kommuner inser att miljöfrågorna är globala medan åtgärderna också har en lokal dimension

I Linköping har kommunfullmäktige i sin Strategiska plan fastställt att Linköping ska bidra till en hållbar utveckling genom att år 2025 vara en koldioxidneutral kommun. För att nå detta mål arbetar nu kommunen i flera steg och i samarbete med flera aktörer med att ta fram en klimat- och energiplan. Att nå klimatneutralitet år 2025 är ett tufft mål som kommer kräva många olika slags åtgärder, i första hand på elanvändningsområdet.

Men även utsläpp av andra anledningar behöver ses över framförallt från fordonstrafiken. För en reglering av dessa utsläpp finns redan idag miljökvalitetsnormer! Tyvärr vet vi att dock att de stundtals överskrids på flera platser både i innerstaden och utanför, exempelvis på Hamngatan, Drottninggatan och i Tornby. Men hur många vet eller tänker på detta?

Det behövs med andra ord ett stort informationsarbete för att linköpingsborna ska veta vad luften de andas innehåller – och hur den ska kunna reduceras och förbättras. Den informationen finns bara tillgänglig för de som aktivt söker den idag, men luften berör oss ju alla – bokstavligen. Vi ser t.ex. inte avgaserna och de partiklar som kommer från bland annat dubbdäckens slitage mot vägbanan men trots att de inte syns finns de och gör de stor skada. Vi är heller inte medvetna om hur Linköpings luftkvalité faktiskt, ser ut.

Vänsterpartiet anser med hänvisning till ovan att det behövs kraftfulla åtgärder för att komma tillrätta med den luftkvalité vi har i Linköping så att fler linköpingsbor blir medvetna om den. Detta skulle bli ett sätt och en början till att få den debatt om luftkvalitén som vi verkligen behöver och en väg att nå målet om en koldioxidneutral kommun 2025

Vänsterpartiet yrkar därför på

att Samhällsbyggnadsnämnden får i uppdrag att sätta upp displayer runt om i staden som visar den aktuella luftkvalitén. Dessa displayer ska dessutom tydligt visa, med ett rött (stopp)ljus när miljökvalitetsnormerna överskrids vid särskilt utsatta platser.

 

Kontakt: Kerstin Sagström, kerstinsagstrom[a]gmail.com

Kopiera länk