Interna motioner

Förslaget till valplattform – inledningen

KONGRESS 2018

Förslaget till valplattform – inledningen

Utveckla raderna 51-53 om varför vi är ett parti på ekologisk grund.

En förtjänst med partistyrelsens förslag till valplattform är ett vardagligt tilltal med konkreta referenser till människors vardag. Nackdelen är dock att texten lider av en viss ”pratighet” så det blir svårt att fånga upp vilka frågor vi vill driva och prioritera.

Särskilt inledningen drabbas av pratigheten med flera långa stycken. Därför blir det också en konstig kontrastverkan när läsaren kommer till inledningsstyckets rader 51 – 53 som handlar om att vår politik vilar på ekologisk grund. Där blir det kort och allmänt och utan referenser till människors erfarenheter. Därför känns just det stycket väldigt pliktskyldigt påhängt i efterhand, och behöver utvecklas för att få samma glöd som övriga stycken. Dock med den baksidan att det ökar pratigheten.

Jag föreslår att stycket 51 – 53 utvecklas till följande rader:

”Vänsterpartiet delar den stora framtidsoro som framför allt många unga känner idag inför de stora globala hoten mot vårt klimat och våra ekosystem. Nästan dagligen får människor världen över kämpa mot väderkatastrofer som rycker bort människoliv, hem och möjligheter till försörjning. Forskarnas varningar visar att vi kommer att få svårt att bygga någon välfärd eller civilisation över huvud taget om vi inte hejdar den globala uppvärmningen. Samtidigt låtsas många politiker och starka intressen som att vi kan lösa detta med ny teknik och marknadslösningar som mest ger nya chanser för rika att tjäna pengar. Vi vet att det behövs mer än så. Därför är vi ett parti som också står på ekologisk grund. Vi har idéerna för att ställa om till en ekonomi som ger chans till ett gott liv för alla utan att tära på resurserna för utsatta grupper i andra länder eller kommande generationer.”

Torbjörn Vennström, V Kungsholmen
Maria Mustonen
Stellan Hamrin

Kontakt:  [email protected]

Kopiera länk