Interna motioner

Arbete utan miljöförstöring

KONGRESS 2018

Arbete utan miljöförstöring

Valplattformen
Rad 373-379

Vi är ett parti på ekologisk grund. Det innebär att samhället, ekonomin och produktionen ska hållas inom planetens ekologiska gränser. När andra partier ser tillväxten som ett mål i sig, ser vi till människors och miljöns intresse främst.

 

Det är därför motsägelsefullt att på rad 373 skriva att “full sysselsättning ska vara målet för den ekonomiska politiken”. Det är förvisso sant att vi vill få fler arbetstillfällen till dem som ofrivilligt är utan lönearbete, men inte på bekostnad av miljön eller på framtida generationer.

I samma stycke förklaras hur målsättningen ska genomföras genom samhällsinvesteringar och utbildning. Här finns en möjlighet att bygga på vår berättelse om vilket samhälle vi vill ha genom att förklara hur vi måste ställa om arbetsmarknaden och skapa gröna jobb som driver fram omställningen.

Många tvingas idag att arbeta i klimatförstörande verksamheter. Ofta beror det på att inget annat alternativ finns att tillgå. Detta skapar ett beroende till fossilindustrin som leder till en lojalitet med arbetsgivaren. Vi måste kunna möta arbetare i bruksorter och gemensamt formulera krav på övergång till hållbara jobb på platsen de bor. Hållbarhet är en rättighet.

Därför yrkar vi:

att på rad 373, efter “sysselsättning”,  lägga till “och hållbara jobb”.

Meningen blir då “Full sysselsättning och hållbara jobb ska vara målet för den ekonomiska politiken.”

att på rad 381 lägga till en ny mening:Istället ska vi ställa om arbetsmarknaden och skapa gröna jobb som används för att bygga ett hållbart Sverige. Ingen ska behöva arbeta med att förstöra klimatet”

Vänsterpartiet Malmös Miljöutskott
Kontaktperson: Jens Börjesson, [email protected], mobil 073-3623572

Kopiera länk