Interna motioner

Makten att bruka jorden

KONGRESS

Makten att bruka jorden

Valplattformen
Rad 289

I rådande livsmedelssystem förlitar vi oss till hundra procent på transnationella livsmedelsföretag för vår överlevnad. Dessa globala aktörer är samma företag som äger utsädet, bekämpningsmedlet och näringen och som i sin tur efter skörd säljer produkten efter förädling. Forskningen inom området är framförallt inriktad på ett fåtal kapitalgenererande grödor.

Vad detta medför är minskad mångfald inom odlingsarealen, minskad näring i slutprodukt, minskad total biologisk mångfald och minskat antal brukare av jorden. Dagens livsmedelsindustri syftar inte till att föda jordens befolkning med näringsriktig mat, på biologisk mångfald och kulturarv utan på kapitalmaximering. Klimatförändringarna kräver snabba och kraftfulla åtgärder. Kemiindustrins jättar knackar nu på dörren med grödor som är värmetåliga, torrtåliga och med alla möjliga egenskaper för att klara anpassningen till en klimatstressad jord. Vi ser exempel på där FN och andra globala institutioner investerar för klimatanpassning. I dess fotspår jobbar kemiindustrin febrilt för att påverka och få skrivningar till sin fördel inom så väl IPCC som FN:s globala mål.

Vi yrkar
att följande stycke tas in på rad 289 efter “växtbaserad mat”:
“Det behövs en ny nationell livsmedelsstrategi där småbrukare, lokala näringsidkare och konsumenters behov och intressen tillgodoses – en livsmedelsstrategi som strävar mot matsuveränitet och decentralisering av livsmedelsindustrins makt. Sverige ska gå före med kemibantning inom jordbruket och verka för ett totalförbud av skadliga kemikalier.

Dessutom yrkar vi att följande mening tas in efter den första att-satsen:
“Livsmedelindustrins makt måste regleras så att globala rörelser som verkar för att stärka lokalsamhällenas rätt ges möjlighet att anpassa sig till ett förändrat klimat.”

Vänsterpartiet Malmös miljöutskott
Kontaktperson: Tobias Petersson, [email protected], mobil 070-9107337

Kopiera länk