Interna motioner

Kommentar till kapitlet ”Klimatmålen måste gå före kortsiktiga vinstintressen

KONGRESS 2018

Kommentar till kapitlet ”Klimatmålen måste gå före kortsiktiga vinstintressen”

Överallt i världens näringsliv och politiska forum pratas det om ökad tillväxt. Även inom vänstern eftersträvas ekonomisk tillväxt, om än ekologiskt hållbar. Men skulle inte miljöns och människornas välmående vinna mer på en bromsad tillväxt? En rättvis minskning av produktion och konsumtion skulle ta ned ansträngningarna vi utsätter oss och vår planet för. Jordens ekosystem är överanvända, arternas utdöende är snabbare än någonsin – den biologiska mångfalden hotas, växthusgaserna fortsätter att öka i atmosfären, haven töms på fisk och stora skogsområden försvinner fortfarande varje år. Produktionskedjan och jakten på tillväxt utarmar jordens resurser, förgiftar vår luftmiljö genom förädlingen av råvara, och skapar ett oändligt avfall från allt vi konsumerat. Utrymmet för ytterligare ekonomisk tillväxt på denna planet börjar ta slut.

I ”ekoeko” skrivs: ”En jämlikare fördelning av resurser är en förutsättning för att en kraftigt minskad total resursanvändning ska kunna kombineras med en hög materiell standard för alla, såväl i Sverige som globalt. Omställning till ett hållbart samhälle kommer därför få störst konsekvenser för dem som idag har störst ekologiska fotavtryck och som tar mest resurser i anspråk.”

En sådan omställning skulle kunna vara resultatet av en ”nedväxt”. En minskning i produktion, och i konsumtion. Vi behöver minska målen på ökad tillväxt på alla plan för att nå ett hållbart samhälle, och Vänsterpartiet bör vara drivande i den omställningen.

Därför föreslår jag att kapitlet ”Klimatmålen måste gå före kortsiktiga vinstintressen” fylls på med stycket:
Jordens resurser utarmas och utrymmet för ytterligare ekonomisk tillväxt på planeten börjar ta slut. Vänsterpartiet vill säkra jordens resurser och den biologiska mångfalden genom att arbeta för en bromsad ekonomisk tillväxt som klimatmål genom en allmän minskad produktion och konsumtion.

Mattias Pettersson, V Lidköping

Kontakt: Mattias Pettersson, Mattias.Pettersson[at]lidkoping.se

Kopiera länk