Interna motioner

Minskad konsumtion av animalier

KONGRESS 2018

Minskad konsumtion av animalier

Kommentar till skrivelsen ”Utsläppen från livsmedelskonsumtionen ska minskas genom minskad köttkonsumtion och ökade satsningar på hållbar mat.”

På rad 287/288 i kapitlet ”Klimatmålen måste gå före kortsiktiga vinstintressen”: Enligt FN-rapporten Livestock’s long shadow är djurhållningen en huvudorsak till markförstöring, klimatförändringar, luftföroreningar, vattenföroreningar och förlust av biologisk mångfald. Cirka 25 procent av de totala klimatutsläppen i Sverige utgörs av livsmedelskedjans klimatutsläpp, där kött är den livsmedelsgrupp som står för det största bidraget. FN:s jordbruksorgan FAO räknar med att djurhållningen står för 18 procent av världens växthusgaser. I Sverige subventioneras idag animalier i flera led, skattemedel som går till direkt miljöskadlig verksamhet. Om Vänsterpartiet ska förespråka en omställning till hållbart jordbruk och minska köttkonsumtionen så måste även subventionerna för mejeriproduktion ses över. Vänsterpartiet kan inte säga ja till mjölk och ost och samtidigt nej till kött.

Ja till ökade satsningar på hållbar växtbaserad mat, och ett samlat grepp kring konsumtionen av den mat som påfrestar vår miljö och vårt klimat.

Jag föreslår därför att ”minskad köttkonsumtion” på rad 288 byts ut mot ”minskad konsumtion av animalier”.

 

Mattias Pettersson, V Lidköping

 

Kontakt: Mattias Pettersson, Mattias.Pettersson[at]lidkoping.se

Kopiera länk