Interna motioner

Ekologi, människors hälsa och lokaldemokrati måste gå före vinstintressen

KONGRESS 2018

Ekologi, människors hälsa och lokaldemokrati måste gå före vinstintressen

Valplattformen skulle bli ännu bättre om den på ett tydligt sätt visar hur Vänsterpartiet lever upp till och genomför sin stolta devis: »ett socialistiskt och feministiskt parti på ekologisk grund«. Vi måste få en mycket bättre beskrivning eller om man så vill en god berättelse av hur vi vill ta hand om och förbättra livsmiljön och den långsiktiga samhällsutvecklingen.

Eko – eko programmet gav grunden och förra kongressens Ekologiska punktprogram förde frågorna vidare. Men valplattformens fokusering på klimatpolitik är inte tillräcklig. Ekofrågorna rymmer också frågorna om långsiktig hållbarhet och biologisk mångfald. Det är frihetsfrågorna om frihet från exploatering och miljöförstöring.

I det framtida samhällsbygget är användningen av mark och vatten centrala begrepp. Vi i Vänsterpartiet förespråkar en omställning till ett långsiktigt hållbart samhälle genom fokus på ekologi- och klimatfrågor.

Inom VätternVänstern ser vi hur ett krav på rent vatten och säker livsmiljö krävs av en allt bredare folkopinion runt sjön. Detta ger i sin tur upphov till att folk i hela landet får upp ögonen för problemen med exploatering av naturresurser.

Dricksvattensituationen har alltmer kommit i fokus när grundvattnet sinar och eller förgiftas av verksamheter som exploaterar naturen eller använder den som en soptipp. Och när ytvattentäkter som sjöar och vattendrag hotar att förstöras på samma sätt. I vår kamp för en fortsatt bra och i framtiden förbättrad vattensituation med Vättern som främsta resurs i hela södra delen av landet vill vi lyfta några av de största framtida hoten mot sjön.

Därför föreslår vi att följande tillägg till valplattformen måtte antas av kongressen. (Avsnitten kan inarbetas i »Klimatmålen och ekologin…« rad 269 ff eller komma direkt efter detta på rad 328.):

– I ett ekologiskt hållbart samhälle kämpar vi för biologisk mångfald och god livsmiljö. Problemen uppstår när olika intressen ställs mot varandra.

– Vi vill att naturen och ekosystemet görs till ett överordnat riksintresse över exploaterande industri och offentlig, civil och militär verksamhet som hotar förstöra dricksvatten och biologisk mångfald i våra sjöar och vattendrag. Förbjud störande verksamheter i befolkningstäta områden. De skall befrias från buller samt kemiska och fysiska miljöhot. Försiktighetsprincipen som råder skall tillämpas strikt över bagatelliseringen och förnekandet av framtida risker. Det vi inte vet konsekvenserna av skall vi inte göra.

– Vi vill göra om minerallagen så att skyddet för omistliga miljöer och naturresurser säkerställs. Och för att skydda grundvattnet.

– Vi vill också stärka lokaldemokratin genom att alltid ge dem som närmast berörs en röst och ett avgörande inflytande över beslutsprocessen. Vi vill demokratisera alla ekonomiska beslut som påverkar våra livsvillkor.

För att dessa aspekter skall kunna inarbetas i valplattformen bör rubriken på rad 269 ändras till:Klimatmålen och ekologin måste gå före kortsiktiga vinstintressen

PF Vadstena / Herman Donnér, Emöke Heim, PF Motala / Rolf Hansson, PF Askersund/ Kararina Raneborn, PF Karlsborg / Berit Borén, PF Skövde / Dag Fredriksson,PF Jönköping / Willy Neumann, PF Linköping / Martin Öst, Kerstin Sagström

 

Kopiera länk