Interna motioner

Motion till EU-valplattformen – Inrätta en europeisk klimatkrismyndighet

Motionstext

Inrätta en europeisk klimatkrismyndighet

Klimatförändringarna kommer medföra många och svåra naturkatastrofer. Sommarens värmeböljor i Europa var ett smakprov på framtidens väderfenomen som kommer ställa unionens krisberedskap på prov. Dessutom måste också den mängd klimatflyktingar inom kontinenten hanteras när flera områden kommer bli obeboeliga av det instabila klimatet.

Tyvärr saknar EU en central myndighet som ska samordna och organisera insatser för humanitära insatser i händelse klimatrelaterad naturkatastrof. I dagsläget är det upp till medlemsstaterna själva att försöka ta initiativ att fördela sina resurser till medlemsstater i nöd.

Motionären föreslår att Vänsterpartiet ska driva kravet att inrätta en europeisk klimatkrismyndighet som får ansvaret att planera och koordinera stöd när en naturkatastrof bryter ut i unionen. EU måste mobilisera alla sina krafter för att möta konsekvenserna när naturen spårar ur till följderna av människans växthusgaser.

Motionären yrkar på

Att följande mening ska skrivas in mellan rad 55-56 i valplattformen:
”Klimatförändringarna kommer innebära stora påfrestningar för länderna inom Europa i takt med fler klimatrelaterade naturkatastrofer. Stora landområden riskerar att bli obeboeliga eller utsättas för kontinuerliga extrema väderfenomen. För att bemöta behovet av snabbare hjälpinsatser vill Vänsterpartiet driva på för att införa en europeisk klimatkrismyndighet. Myndigheten ska samordna och organisera stöd vid naturkatastrofer för att snabbt hjälpa människor i nöd.”

Robert Zackrisson, V Vänersborg

Kopiera länk