Uncategorized

Ida Legnemark om klimat- och miljöfrågor

Klimat- och miljönätverket har skickat ut ett antal frågor till toppnamnen på valberedningens lista för att höra hur de tänker kring miljö och klimat. (Alla kandidater som skickar in svar tar vi också in).

Ida Legnemark

Bostadsort

Borås

Distrikt du kommer ifrån?

Sjuhärad

Vad har du för uppdrag i partiet?

Gruppledare för V Borås, representerar V i styrelsen för Sveriges kommuner och landsting, SKL

Vad har du för miljö- och klimatengagemang?

Mitt politiska engagemang är framför allt som kommunpolitiker. Där har  jag och Vänsterpartiet i Borås drivit en rad konkreta klimat- och miljöfrågor – allt från fler solpaneler på kommunala fastigheter, till att vi ska planera nya stadsdelar som byggs att vara helt fossilbränslefria, att införa billigare kollektivtrafik för fler, att bygga säkra cykelvägar till våra skolor och mycket annat. Personligen brinner jag också för djurrättsfrågor och tycker t ex att Vänsterpartiet ska arbeta både i Sverige och i EU för att minimera antalet djurförsök.

Vilka miljö- och klimatfrågor är viktigast i Sverige och i EU?

Att driva på för strukturell förändring, som en utbyggd tågtrafik mellan Europas länder, som på allvar kan ersätta många flygresor, och en bättre utbyggd och billigare kollektivtrafik i hela Sverige. Allra viktigast är att Vänsterpartiet bidrar med ett jämlikhetsperspektiv i klimatpolitiken där vi ser till att samhällets gemensamma resurser investeras i gemensam välfärd och hållbar utveckling i stället för i privat konsumtion, och att vi ser till så att stora aktörer som pensionsfonderna i Sverige eller Europeiska centralbanken inte investerar i fossilkapital.

Vilka kunskaper och erfarenheter har du av EU-politik?

Som kommunpolitiker är jag medveten om de delar av EU:s politik som styr och påverkar kommunerna. Som tidigare PS-ledamot har jag vid flera tillfällen varit i parlamentet och bland annat talat på hearings om jämställdhet. Jag har erfarenhet av annat europeiskt arbete inom WHO och Healthy Cities-nätverket, där jag som kommunpolitiker varit ordförande för det svenska nätverket de senaste fyra åren.

Vilket utskott skulle du vilja sitta i i EU?

Jämställdhetsutskottet

Vilka tre områden är viktigast att Vänsterpartiet är engagerade i i EU?

Jag tycker att prioriteringen i valplattformen av områdena klimatet, antirasism/ solidarisk flyktingpolitik samt feminismen är helt rätt!

 

Kopiera länk