Uncategorized

Rikard Warlenius om klimat- och miljöfrågor

Klimat- och miljönätverket har skickat ut ett antal frågor till toppnamnen på valberedningens lista för att höra hur de tänker kring miljö och klimat. (Alla kandidater som skickar in svar tar vi också in).

Rikard Warlenius

Bostadsort

Stockholm

Distrikt du kommer ifrån?

Storstockholms

Vad har du för uppdrag i partiet?

Står som trea på valberedningens förslag till EU-valet, men meddelade den nyligen att jag avstår platsen av personliga skäl (jag insåg till sist att jag inte får ihop Bryssel med det liv jag vill leva nu, med hemmaboende barn och andra engagemang). Jag har sagt mig vara beredd att stå på listan ändå, men på icke valbar plats. Vi får se om det blir så.

I övrigt: Ledamot i Stockholms stadsfullmäktige, kommunstyrelsen, vice ordförande i Trafiknämnden, ersättare i Miljö- och hälsoskyddsnämnden, gruppstyrelsen, med mera.

Vad har du för miljö- och klimatengagemang?

Ett stort. Aktiv i klimat- och miljösammanhang i ca 15 år, bl a suttit i styrelsen för gröna tankesmedjan Cogito, var med och grundade föreningen Klimataktion och satt i dess styrelse, ledamot i Vänsterpartiets ekologisk-ekonomiska programkommitté, suttit i SKL:s klimatberedning, ledamot i Klimatkommunernas styrelse, m.m. Arbetar även med frågorna som universitetslärare och forskare i Samhällsvetenskapliga miljöstudier.

Vilka miljö- och klimatfrågor tycker du är viktigast i Sverige och i EU?

Viktigast är att rädda klimatet. Det kräver inte bara en tuffare miljöpolitik utan en ny ekonomisk politik, en verklig samhällsförändring. Fokus måste ligga på gemensamma lösningar, inte på enskilda individer. Vi behöver mycket mer av regleringar och offentliga investeringar, och mindre övertro på marknadslösningar.

Vad har du för kunskap och erfarenhet kring EU-politik?

Jag har varit följt EU-politiken ganska noga i över 20 år. Först som aktivist i fackliga och sociala rörelser (var t ex med och anordnade demonstrationerna i Göteborg 2001), sedan som journalist som bland skrev mycket om EMU-omröstningen, och senaste decennier som klimataktivist och forskare.

Vilket/vilka utskott skulle du vilja sitta i EU?

Helst miljöutskottet (fast nu ska jag ju inte sitta i EU, i alla fall inte nästa mandatperiod…)

Vilka tre områden tycker du är viktigast att Vänsterpartiet är engagerade i EU?

Miljö- och klimatpolitik, ekonomi och arbetsmarknad, mänskliga rättigheter och demokrati

Är det något annat du vill informera miljö- och klimatnätverket om?

Vi ses!

Kopiera länk