Interna motioner

Motion till partiprogrammet – Parti på ekologisk grund

Här nedan följer en motion som skickas in till partikongressen 2020. Vill du också lägga upp din motion här? Följ då anvisningarna här. Klimat- och miljönätverket tar inte ställning för eller emot de motioner som läggs upp här.

Motionstext

Motion om kapitlet Ett parti på ekologisk grund

Vi har ett förslag på förändring av texten i partiprogramförslaget under rubriken ”Ett parti på ekologisk grund”. Skälet är att vi tycker att texten i detta kapitel brister i flera avseenden, framförallt tydligheten och läsbarheten. Vi tänker oss målgruppen potentiella medlemmar till partiet och menar att partiprogrammet är ett så viktigt dokument att det ska formuleras så tydligt och innehållsmässigt korrekt som möjligt.

Därför yrkar vi att raderna 277 – 334 ersätts med följande text:

Vi har bara en jord och det finns gränser för vad den tål. Passerar vi dessa gränser förlorar vi de ekosystemtjänster som är grunden för vår välfärd och vårt liv. Exempel på naturens tjänster är klimatreglering, ren luft och rent vatten, jord att odla i, naturliga kretslopp och biologisk mångfald. Idag lever vi inte ekologiskt hållbart och konsekvenserna slår hårt mot människa och natur. Bara på en livskraftig planet är det möjligt att upprätthålla social och ekonomisk utveckling. Det är nödvändigt att vi idag agerar för att försäkra oss om att denna levande planet kan fortsätta att försörja oss alla, nu och i framtiden.

Det kapitalistiska systemet som drivs av krav på vinstmaximering och ständig tillväxt, är en av orsakerna till att vi överträtt gränserna för ekologisk hållbarhet och drabbats av miljöförstöring samt klimatkris. Vi har inte råd att finansiera spekulation på finansmarknader, stödpaket till banker, krig och produktion som förstör miljön och utnyttjar arbetskraft. Istället ska vi inom planetens gränser skapa det samhälle som erbjuder alla en tillräcklig inkomst, bostad samt likvärdig hälsovård och utbildning.

Omställningen mot ett ekonomiskt system som baseras på förnybara energiresurser och inordnar sig under ekosystemens gränser, rör sig delvis på okänd mark. Utformningen av det socialt och ekologiskt hållbara samhället ska ske gemensamt i demokratiska processer där vi drar nytta av forskning och tekniska framsteg. Vårt parti vill vara en del av denna omställningsrörelse.

För att omställningen ska kunna drivas med brett stöd och legitimitet, behöver den förenas med en tydlig inriktning mot ökad jämlikhet och ett samhälle som blir bättre för oss alla. En fördelning av resurserna baserad på klimaträttvisa är en förutsättning för att skapa det rödgröna samhället. Klimaträttvisa går också hand i hand med den socialistiska, feministiska, antirasistiska och anti-imperialistiska kampen.

I det rödgröna samhället har det ekonomiska systemet omformats till ett verktyg för att skapa det goda samhället. Marknaden är här underordnad det som är gott för människan och naturen. Målet är att bygga ett hållbart och demokratiskt samhälle där planetens gränser och folkets bästa inte ska äventyras av kapitalets intressen. I det samhället stannar fossila bränslen i marken. Vi behöver inte längre springa snabbare, utmattas av kraven på effektivitet och konsumera mer. Istället kan vi få mer tid till gemenskap, natur, skapande och få ett friskare liv.

Karin Bennemo, Vänsterpartiet Uppsala
Daniel Blomkvist, Vänsterpartiet Uppsala
Göran Brolund, Vänsterpartiet Uppsala
Tommy Dahlin, Vänsterpartiet Östhammar
Perisa Elvira, Vänsterpartiet Uppsala
Karin Höglund, Vänsterpartiet Uppsala
Anette Fischer, Vänsterpartiet Uppsala
Joel Gordon Hultsjö, Vänsterpartiet Uppsala
Jacob Johnson, Vänsterpartiet Uppsala
Ylva Maria Larsdotter, Vänsterpartiet Uppsala
Sandra Levin, Vänsterpartiet Uppsala
Agneta Liljestam, Vänsterpartiet Uppsala
Monica Lindgren Petterson; Vänsterpartiet Uppsala
Kristina Schelee, Vänsterpartiet Uppsala
Lars Thor, Vänsterpartiet Uppsala

Kontakt

Vill du eller din partiförening skriva under motionen? Maila [email protected]

 

Kopiera länk