Interna motioner

Motion till partiprogrammet – Kapitalismen som hot mot mänsklighetens överlevnad genom artutrotning och klimatförändringar

Här nedan följer en motion som skickas in till partikongressen 2020. Vill du också lägga upp din motion här? Följ då anvisningarna här. Klimat- och miljönätverket tar inte ställning för eller emot de motioner som läggs upp här.

Motionstext

Kapitalismen som hot mot mänsklighetens överlevnad genom artutrotning och klimatförändringar

Partiprogrammet

Rad 74

Vi står inför en ny opinionsvåg som vänder sig mot det ekonomiska systemet när de ser att dess kortsiktiga vinstintressen nu hotar mänsklighetens framtida överlevnad genom klimatkris och massutdöende av arter. En del av de som engagerar sig får genom detta en förståelse för de negativa sidorna av kapitalismen och blir intresserade av vänsterns syn på hur ekologisk kris är kopplat till ett systemskifte bort från en ekonomi där fåtalets ägande dikterar livsbetingelserna för människor idag och för framtida generationer. Därför är det bra om vi uttrycker det tydligt.

Efter ”behov”. på rad 73 med fortsättning på rad 74 står ”Det enskilda företagets vinstintressen överordnas miljöhänsyn, de arbetandes villkor och produktionens övergripande effekter på samhället”.

Att bara använda termen ”miljöhänsyn” är för lamt när framtida generationers överlevnad står på spel. Därför föreslår vi ett tillägg efter rad 73 – 74.

Meningen blir då ”Det enskilda företagets vinstintressen överordnas miljöhänsyn, de arbetandes villkor och produktionens övergripande effekter på samhället och har försatt mänskligheten i en existentiell klimatkris”.

Vi yrkar att;
på rad 74 efter ordet ”samhället” göra tillägg med;
”och har försatt mänskligheten i en existentiell klimatkris”.

V Göteborg

Kontakt

Vill du eller din partiförening skriva under motionen? Maila då [email protected]

Kopiera länk