Interna motioner

Motion till partiprogrammet – Tillväxt ersättas av utveckling

Här nedan följer en motion som skickas in till partikongressen 2020. Vill du också lägga upp din motion här? Följ då anvisningarna här. Klimat- och miljönätverket tar inte ställning för eller emot de motioner som läggs upp här.

Motionstext

Tillväxt ersättas av utveckling

Partiprogrammet

Rad 812

Termen ekonomisk tillväxt” förknippas ofta med BNP, Brutto National Produkt. Den mäter ekonomisk tillväxt som summan av allt som produceras oavsett om det är skadligt, föröder naturens resurser eller lastar över kostnader på samhället eller framtida generationer.

I stycket ”Klimatkampen” står meningen ”Ekonomisk tillväxt måste i fortsättningen vara förenlig med ekologisk och social hållbarhet”. (rad 812 – 813)

Det pågår en intensiv debatt kring om ”tillväxt” går att frikoppla så att den är förenligt med de lösningar som behövs för att lösa klimatkrisen och vara socialt hållbar och omfördelande mellan länder och individer. Hur ska länder med lägre levnadsstandard kunna få det bättre inom ekosystemens gränser om inte de som idag lever över den nivån minskar sitt ekologiska avtryck?

Det växer också fram ny nationalekonomi som söker bättre mått för att mäta ekonomins utveckling inom planetära och sociala gränser. Det är därför bättre att inte använda just ordet tillväxt i detta avsnitt.

Vi föreslår därför att ordet ”tillväxt” ersätts med ”utveckling” så att meningen lyder ”Ekonomisk utveckling måste i fortsättningen vara förenlig med ekologisk och social hållbarhet”. (rad 812 – 813)

Vi yrkar att;

På rad 812 byta ut ordet ”tillväxt” mot ”utveckling”

Gertrud Ingelman, V – Linné

Kontakt

Vill du eller din partiförening skriva under motionen? Maila då [email protected]

Kopiera länk