Interna motioner

Motion till partiprogrammet – Tydligare om det akuta klimatnödläget och ekologisk kollaps

Här nedan följer en motion som skickas in till partikongressen 2020. Vill du också lägga upp din motion här? Följ då anvisningarna här. Klimat- och miljönätverket tar inte ställning för eller emot de motioner som läggs upp här.

Motionstext

Tydligare om det akuta klimatnödläget och ekologisk kollaps

Partiprogrammet

Rad 277 – 282

I avsnittet ”Ett parti på ekologisk grund” finns många bra skrivningar, men det inledande stycket rad 277 – 282 fångar inte tillräckligt väl det existentiella hot mänskligheten står inför med klimatnödläge och ekologisk kollaps med massutrotning av arter. Delar av jorden kommer att bli obeboeliga med stora migrationsströmmar, konflikter om resurser och ökade krigsrisker. Redan nu ser vi hur rekordhöga temperaturer, skogsbränder och extrema skyfall och översvämningar skördar liv ock föröder naturen.

Vi behöver tydligare få fram i vårt partiprogram hur akut läget är. Johan Rockström, professor i miljövetenskap och en av de mest ansedda klimatforskarna, berättar att han svängt och är genuint orolig för att världen inte ska klara att stoppa klimatförändringarna innan de skenar utom kontroll. Han och andra forskare har publicerat en rapport om forskningsläget för nio områden där en brytpunkt, tipping point, hotar i närtid: inlandsisar smälter, boreal (barr) skog brinner, regnskog torkar ut, Golfströmmen försvagas, permafrost tinar och korallrev dör. Studier talar också för att systemen påverkar varandra och därmed kan utlösa förödande dominoeffekter. (Nature 27 nov, 2019)

Därför föreslår vi att rad 277 – 282 omarbetas och ersätts av texten nedan.

OBS! Ursprunglig text markeras med kursiv stil.

Vi yrkar att;

Rad 277 – 278 omarbetas enligt förslaget nedan.

Vi människor är en del av naturen och ingår i jordens ekosystem. Om vi inte löser det existentiella hot mänskligheten står inför med klimatnödläge och ekologisk kollaps kommer inte heller våra samhällen att fungera vilket är ett hot mot mänskligheten. Vänsterpartiet ser människornas levnadsförhållanden och värden så som frihet och demokrati som sammanbundna med ekosystemens och klimatets utveckling. I samarbete med den växande klimatrörelsen måste vi föra en politik som stoppar fossila utsläpp, värnar och stärker den biologiska mångfalden och hanterar uppvärmningens konsekvenser. Att agera utifrån klimatnödläget med ett rättviseperspektiv är grundläggande för att skapa politiska förutsättningar för ett jämlikt och demokratiskt samhälle och i förlängningen för ett socialistiskt samhälle.

Gertrud Ingelman, V- Linné bifallen av V- Göteborg

Kontakt

Vill du eller din partiförening skriva under motionen? Maila då [email protected]

Kopiera länk