Interna motioner

Allmän motion – Motion om åtgärder för minskad befolkningsökning

Här nedan följer en motion som skickas in till partikongressen 2020. Vill du också lägga upp din motion här? Följ då anvisningarna här. Klimat- och miljönätverket tar inte ställning för eller emot de motioner som läggs upp här.

Motionstext

Motion om åtgärder för minskad befolkningsökning

Jordens befolkning växer. År 1900 var vi cirka 1,6 miljarder människor på jorden. År 1980 var jordens befolkning omkring 4,4 miljarder. I dag är vi nästan 8 miljarder. Att vi ökat befolkningen med runt 3,5 miljarder människor på bara knappt 40 år samt cirka 6,4 miljarder på 120 år är utan tvekan den största faktor som har störst inverkan på vår miljö.

Jorden ska försörja ytterligare cirka 3,5 miljarder människor jämfört med 1980 som behöver mat, vatten, bostäder, kläder, transporter och övrig konsumtion. Vi odlar upp allt mer mark, vi fiskar ut våra hav och föder upp mer nötkreatur, vilket gör att vi dramatiskt ökar vår påverkan på miljön. Folkökning leder dessutom till allt hårdare konkurrens om färskvatten, mat och resurser vilket i sin tur bäddar för svåra konflikter och inbördeskrig. Detta ser vi konsekvenserna av redan idag i länder som Rwanda och Syrien.
Enligt en rapport från FN:s avdelning för ekonomiska och sociala frågor kommer jordens befolkning att öka till 9,7 miljarder 2050. Kommer jordens resurser räcka till för så många människor? Idag ses det som en rättighet att få många barn. Men det kanske är dags att fråga vad har vi för skyldigheter?

Vi har möjlighet att komma till rätta med folkökningen genom utbildning om effekterna och familjeplanering. Det finns goda exempel på detta från bland annat Iran där barnafödandet minskade från 6 barn till 1.9 barn per kvinna på en femtonårsperiod efter informationskampanjer om preventivmedel och rådgivning från mobila kliniker. Om det inte räcker är kanske nästa steg ekonomiska medel som ”omvänt” barnbidrag med minskande stöd ju fler barn du får – på rättvist sätt efter inkomst. Eller exempelvis Rysslands modell där barnbidraget avsätts till att sponsra barnets framtida studier.

Vi yrkar på
Att: Vänsterpartiet lyfter problematiken med befolkningsökning

Att: Vänsterpartiet verkar för utbildning kring familjeplanering och preventivmedel såväl nationellt som internationellt.

Mattias Pettersson V Lidköping
Jesper Johansson V Örgryte/Härlanda

Kontakt

Vill du eller din partiförening skriva under motionen? Maila då [email protected]

Kopiera länk