Interna motioner

Flera motioner till partiprogrammet för att stärka klimatperspektivet

Här nedan följer en rad motioner som skickas in till partikongressen 2020. Vill du också lägga upp din motion här? Följ då anvisningarna här. Klimat- och miljönätverket tar inte ställning för eller emot de motioner som läggs upp här.

Innehåll

MOTIONER FÖR ATT STÄRKA KLIMATPERSPEKTIVET I DET NYA PARTIPROGRAMMET 2020

Förslag till partiföreningarna i Hammarby-Skarpnäck och Farsta m.fl. i Vänsterpartiet att ställa sig bakom inför partikongressen i maj 2020.

Vår tids avgörande fråga är om vi kan stoppa utsläpp av växthusgaser och därmed klimatförändringarna. Utsläppen måste halveras globalt under det kommande decenniet anser en entydig forskning. Detta kommer kräva radikala och snabba förändringar av politiska och ekonomiska system och strukturer globalt och i Sverige för minskade utsläpp och skydd av biologisk mångfald. Politiska åtgärder måste samtidigt öka jämlikhet och jämställdhet. De måste också vara rättvisa både globalt och i Sverige där de stora företag och individer med högst klimatutsläpp ska stå för huvuddelen av kostnaderna för omställningen. En så radikal omställning som mänskligheten inte har upplevt i modern tid kommer kräva en stor folklig mobilisering och stöd.

Vänsterpartiet måste visa på hur bråttom och avgörande klimatfrågan är. Vi måste visa hur vi vill att samhället skall se ut när omställningen tagit fart inom ett decennium och hur den är en del i vår politik för ett socialistiskt samhälle. Vi måste driva de politiska åtgärder som krävs både inom klimatpolitiken men även inom övriga politikområden eftersom omställningen kräver förändrade maktförhållanden och system i hela samhället. Vänsterpartiet står för de radikala och snabba åtgärder som krävs och vi är en del av och driver på klimatkampen inom alla politikområden. Klimatperspektivet måste därför genomsyra hela partiprogrammet.

Partiprogrammet, inledning

Motion (1): En hållbar planet,

Inledningen, Rad 7

Vi behöver visa att Vänsterpartiet ser människan som en del av naturen och att hållbara ekosystem på vår planet är nödvändiga för all mänsklig utveckling. Vår tids möjligheter kan endast kan endast bli verklighet inom ramen för en hållbar planet.

Vi yrkar
att i rad 7 lägga till i sista meningen ”inom ramen för hållbara ekosystem på planeten.”

Motion (2): Klimatet är en ödesfråga

Inledningen, rad 10

Klimatförändringarna nämns som vår tids ödesfråga först i avsnittet ”Klimatkampen. Om vi menar allvar med att stoppa klimatförändringarna är en ödesfråga för mänskligheten som kräver omfattande och radikala förändringar i samhället inom många områden så behöver det nämnas redan i inledningen och få konsekvenser för hela programmet.

Vi yrkar:
att lägga till en mening i slutet av rad 10: ”Klimatförändringar och förlusten av biologisk mångfald är vår tids ödesfrågor och har försatt mänskligheten i en existentiell klimatkris.”

Motion (3): Omställningen och utökad demokrati och jämlikhet för att lösa kriser

Inledningen, rad 11

Utökad demokrati och mer jämlik fördelning krävs för att hantera stora kriser. Men en lika stor förutsättning för att lindra och lösa kriser är att vi snabbt och effektivt skapar ett samhälle som är socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart.

Vi vill göra ett tillägg i meningen på rad 11 med: ”Ekonomiska kriser, klimatförändringar, sociala svårigheter och ohälsa kan lindras eller lösas genom att vi skapar ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart samhälle med utökad demokrati och mer jämlik fördelning”

Vi yrkar:
att lägga till på rad 12 efter ”…lösas genom” ”att vi skapar ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart samhälle med” ”utökad….”

Partiprogrammet, Våra ideologiska utgångspunkter

Motion (4): Klimatomställningen prioritet för att nå ett samhälle på ekologisk grund

Våra ideologiska utgångspunkter, rad 63-66

Klimatomställningen är med tanke på det korta tidsperspektivet och omfattande förändringar den kräver av hela samhället vår prioritet för att nå ett samhälle på ekologisk grund och därför bör det omnämnas redan här.

De två meningarna på rad 63-66 vill vi ha så här: ”I det här avsnittet av partiprogrammet beskriver vi Vänsterpartiets ideologiska utgångspunkter; Vår syn på socialism, feminism och antirasism, vår förståelse av klass och kön, hur vi står på ekologisk grund och genomdriver klimatomställningen och varför vår organisation avspeglar hur vi vill förändra samhället.”

Vi yrkar:
att följande läggs tills till på rad 65 efter ”…ekologisk grund” ”och genomdriver klimatomställningen”

Motion (5): Ett samhälle på ekologisk grund skapar förutsättningar för ett socialistiskt och feministiskt samhälle

Ett samhälle på ekologisk grund utgör den fysiska förutsättningen för det socialistiska, feministiska och anti-rasistiska samhälle vi vill bygga. Idag finns möjligheter att skapa ett samhälle på ekologisk grund om vi utmanar maktstrukturer och ekonomiska intressen som förhindrar detta. En stark mobilisering sker inte minst i den unga generationen för ett hållbart och alternativt samhälle och i ökande grad även för ett socialistiskt samhälle. Vänsterpartiet ser denna potential och ett sätt att markera detta är att lägga ”Ett samhälle på ekologisk grund” som det första avsnittet

Våra ideologiska utgångspunkter, rad 148

Vi yrkar:
att ”Ett samhälle på ekologisk grund” flyttas fram till rad 148

Partiprogrammet, Socialismen idag och imorgon

Kapitalismen utgör ett stort hot mot klimatet och miljön. Det socialistiska samhället som utgår från en marxistisk analys av konflikten mellan arbete och kapital räcker inte för att garantera att det socialistiska samhället är lösningen på klimat- och miljöhoten. Det krävs en djupare förståelse för ekosystemen och balansen mellan dem på planeten och i olika delar av Sverige för att vi inte skall överskrida de gränser och som finns för ett hållbart liv på planeten. Den marxistiska analysen behöver vidareutvecklas så att naturresurser som mark och vatten blir en del den marxistiska analysen och ger oss en tydligare vision av ett socialistiskt samhälle på ekologisk grund. I brist på detta så vill vi tillföra dimensionen hållbara ekosystem som en utgångspunkt och förutsättning för det socialistiska samhälle vi vill bygga.

Motion (6): Ett fossilfritt och cirkulärt samhälle

Socialismen idag och imorgon, rad 150 – 157

Tillgång till resurser kan berika samhällets alla delar bara under förutsättning beroende på vilka slags resurser vi menar. Utvinning av naturresurser bör endast ske tillsammans med bevarandet av hållbara ekosystem. Stora delar av de resurser för militära ändamål, finansiella för spekulation eller som förstör vår miljö mm berikar inte samhällets alla delar. Vi vill ersätta resurser med ”naturresurser inom hållbara ekosystem”.

Tekniker för att gå över till förnyelsebar energi som krävs för klimatomställningen finns i stor utsträckning redan idag. Teknikutveckling är viktig för att hitta hållbara lösningar men förändringar på systemnivå av hela svenska samhället och relationer till omvärlden och den maktförändring som är nödvändig utgör en större utmaning och det är vi i Vänsterpartiet som måste presentera hur detta skall gå till. Hur maktfördelning och sociala relationer ser ut i samhället avgör om nya teknologier bidrar i en positiv riktning för omställningen eller inte.

Rad 150

Vi yrkar
att ersätta meningen ”I vår tid är tillgången till resurser och kunskap som kan berika samhällets alla delar – inte bara ett fåtal kapitalägare – större än någonsin.” med: ”Det finns idag kunskap om hur vi kan nyttja naturresurser på ett hållbart sätt och alla leva ett hälsosamt och värdigt liv med en klimatsmart välfärd och inte längre styras av ett fåtal kapitalägares vinstintressen”.

Rad 154-157

Vi yrkar:
att två meningarna som startar med ”Vi i Vänsterpartiet..” ersätts med: ”Vi i Vänsterpartiet vill tillvarata den teknik som redan idag och under närmaste åren har potential att snabbt öka den förnybara energin och ett cirkulärt samhälle. Vi kämpar mot de ekonomiska intressen som förhindrar en fossilfri samhällsutveckling och ett jämlikt samhälle. Ett demokratiskt samhälle med mer jämlik maktfördelning över ekonomiska resurser ger frihet, trygghet och en bättre välfärd för alla.”

Motion (7): Statliga investeringar är viktiga för klimatomställningemn

Socialismen idag och imorgon, rad 167

Vi behöver betona de stora investeringar som klimatomställningen kräver.

Vi yrkar:
att följande läggs till i början av meningen ”Klimatkampen…” ”Utöver stora statliga investeringar för omställning så kräver klimatkampen också ….”

Motion (8) – Hållbara ekosystem utgör en förutsättning

Socialismen idag och imorgon, rad 179

Socialismen organiserar samhället och ekonomin utifrån demokratiska principer – det är viktigt. Men också att denna organisering sker inom ramen för hållbara ekosystem – bevara de som redan finns eller skapa nya som också är hållbara trots påverkan av mänskliga verksamheter.

Vi yrkar:
att lägga till: ”och inom ramen för hållbara ekosystem”

Motion (9) – Öka den offentliga välfärden

Vi vill ersätta gemensam konsumtion med offentlig välfärd för att betona att det är en kollektiv konsumtion inte huvudsakligen av materiella ting utan just av olika välfärdstjänster.

Socialismen idag och imorgon, rad 208

Vi yrkar:
att ersätta ”gemensam konsumtion” med ”offentlig välfärd”

Partiprogrammet: Ett parti på ekologisk grund

Motion (10): Ekosystemens och klimatets hållbarhet en viktig förutsättning

Ett parti på ekologisk grund, rad 278-279

Konflikter, krig och människor på flykt över hela världen orsakas allt oftare av ett förändrat klimat och leder till försämringar i människors levnadsvillkor liksom sämre möjligheter att bevara frihet och demokrati. ”Sammanbundna” anger inte tydligt den överordnade ställning som hållbara ekosystem och stopp på klimatförändringar bör ha.

Vi yrkar:
att rad 278-79, ersätta meningen som börjar med ”Vänsterpartiet ser…” med: ”Vänsterpartiet ser ekosystemens och klimatets hållbarhet som en viktig förutsättning för människors levnadsförhållanden och för att bevara och utveckla värden som frihet och demokrati”.

Motion (11): Samhället vi bygger skyddar ekosystem o klimat

Ett parti på ekologisk grund, rad 281

Vi måste garantera biologisk mångfald, hållbara ekosystem och ett hållbart klimat i det jämlika och demokratiska samhälle som vi bygger och att detta är en självklar del i det socialistiska samhälle som vi bygger.

Vi yrkar:
att ersätta meningen som börjar med ”Att värna….” med: ”Vi måste skapa förutsättningar för att det jämlika och demokratiska samhälle som vi är med och bygger och i förlängningen även det socialistiska samhället, skyddar och stärker den biologiska mångfalden, stärker hållbara ekosystem och stoppar den globala temperaturhöjningen och hanterar negativ klimatpåverkan.

Motion (12) Lägga till klimat och vattenanvändning

Ett parti på ekologisk grund, rad 286, 288, 291,292, 29, 303 och 318

Eftersom vi ser klimat och miljö (inkluderar mänsklig påverkan på olika ekosystem och naturresurser som jordbruk, skogsbruk mm) som delvis två olika områden så bör båda nämnas i nedanstående meningar. Likaså är det viktigt att nämna både den ohållbara land- och vattenanvändningen.

Rad 286

Vi yrkar:
att lägga till ”klimat- och” i meningen: Den samtida ”klimat- och” miljöproblematiken….

Rad 288

Vi yrkar:
att lägga till i början av meningen: ”Klimatkrisen och” miljöförstöringen….

Rad 291 – språklig justering

Vi yrkar
att lägga till efter ”De mest akuta..” ”problemen”

Rad 292

Vi yrkar:
att ersätta första ordet ”landanvändning” med ”land- och” vattenanvändning

Rad 299

Vi yrkar:
att ersätta meningen med ”Maktstrukturer i samhället och den imperialistiska maktordningen präglar vem som utövar makt i klimat- och miljöfrågor och vem som drabbas.”

Rad 303

Vi yrkar:
att lägga till klimat: Den rika världens arbets-, ”klimat-” och miljöbelastning….

Rad 318 – meningen går ej att förstå

Vi yrkar:
att meningen ”Stora delar av kapitalet…” stryks

Motion (13): Stoppa klimatförändringar viktigt i det socialistiska samhällsbygget

Ett parti på ekologisk grund, rad 321-326

Kapitalismen har orsakat rovdriften på naturresurser och ohållbara ekosystem. En socialistisk samhällsutveckling garanterar inte självklart hållbara ekosystem. Vi har sett avskräckande exempel på detta i flera länder. Därför är det viktigt att vi lyfter detta som en viktig förutsättning i det socialistiska samhällsbygget.

Vi yrkar:
att meningarna som börjar med ”Det är inte….” ersätts med: ”Temperaturförhöjningar, ökenutbredning, extremt väder och en stigande havsnivå drabbar hela världen. Fördelningen av makt och resurser avgör hur olika grupper påverkas av klimatförändringarna. De mest minst makt och resurser drabbas mest. Klimaträttvisa är nödvändig för att krisen skall kunna besvaras med demokratiska verktyg runt om i världen. Alla samhällen och länder måste skyddas och kunna utvecklas. Idag står ett litet fåtal kapitalägare och rika länder för den största volymen av klimatutsläpp och har makt över en stor över världens naturresurser. En socialistisk samhällsutveckling ger större möjligheter att skydda ekosystemen på planeten”.

Partiprogrammet – Principer för vänsterpartiets politik

Motion (14): Klimatomställningen är avgörande för övriga politikområden

Principer för Vänsterpartiets politik, rad 431

Klimatomställningen måste formuleras på strategisk nivå och lyftas inom övriga polikområden om den skall vara möjlig att genomföra på systemnivå. Vi måste lyckas stoppa den globala medeltemperaturhöjningen till så nära 1,5 grader som möjligt inom en kort tidsperiod. De flesta forskare ange att ca hälften av alla klimatutsläpp måste bort senast 2030 globalt och som ett rikt land med historiska utsläpp så bör vi ansvara för en ännu större del. En temperaturhöjning på 3-4 grader eller mer som klimatprognoser pekar på med nuvarande löften och insatser från olika länder innebär en risk att temperaturhöjningen blir okontrollerbar och kollaps av många ekosystem över hela planeten. Detta skulle en förfärande situation för en stor del av planetens befolkning och inte minst för de som idag har små resurser att motstå klimatförändringarna. Vänsterpartiet måste gå före och formulera lösningarna inom flera politikområden för omställningen. Det är vi som ser och vill förändra de ojämlika maktförhållandena och ekonomiska intressen som förhindrar den radikala och snabba klimatomställning som krävs.

Vi yrkar:
att lägga till en mening: ” Klimatomställningen är avgörande för Vänsterpartiets politik inom övriga politikområden”.

Motion (15): Klimatkampen först

Principer för Vänsterpartiets politik, rad 434

Klimatomställningen kräver en tydlig klimatpolitik men måste också integreras i vår politik för den generella välfärden, makt och inflytande i arbetslivet, för utvecklingen av tekniken, för gemensamt ägande och ekonomisk demokrati, åtgärder för en förbättrad miljö och Hela landet måste få leva, alla människors lika värde, internationell solidaritet, europeiskt samarbete, hur vi hanterar hotet från högerpopulism, rasism och nyfascism och hur vi fördjupar och försvarar demokratin och i viss mån även inom kulturen.

Vi yrkar
att avsnittet Klimatkampen läggs in först i avsnittet Principer för vänsterpolitik dvs före avsnittet Den generella välfärden.

Partiprogrammet, Makt och inflytande i arbetslivet

Motion (16): Nya jobb i klimatomställningen

Makt och inflytande i arbetslivet, rad 515

Klimatomställningen nämns inte i detta avsnitt trots att den kommer att på olika sätt påverka både fackföreningarnas arbete och många arbetsplatser framöver. Arbetstidsförkortning är på en gång ett sätt att stärka arbetarnas makt mot kapitalet, en jämställdhetsfråga, en hälsofråga, ger större möjligheter att fördjupa demokratin i samhället och är en viktig åtgärd för klimatomställningen. Mer tid ger möjligheter att för alla att bidra till det cirkulära samhället med återvinning och återbruk. Klimatomställningen kommer innebära att en del produktion och jobb försvinner men att också många nya jobb och kompetenser kommer att krävas för själva omställningen. Vi behöver arbeta för att fackföreningsrörelsen tar en aktiv del i hur omställningen skall gå till, hur den kan förankras genom rättvisa åtgärder och hur åtgärderna skall öka jämlikhet på samma gång.

Vi yrkar:
att lägga till två nya meningar efter …bibehållen lön: ”Fackföreningsrörelsen har en viktig roll att spela för att åtgärder för klimatomställning skall vara rättvisa och bidra till ett mer jämlikt samhälle. Arbetstidsförkortning och klimatomställning kommer att ge många nya jobb”.

Partiprogrammet, Utveckla tekniken

Motion (17) Teknikutveckling för ett hållbart samhälle

Utveckla tekniken, rad 525

Det finns en teknikoptimism i avsnittet som pekar på att teknikutvecklingen kan lösa de flesta av våra kriser och problem i samhället. De förändringar av maktstrukturer inkl i handelsavtal (patent mm) som krävs för kontroll av teknikutvecklingen står det mycket lite om. Dessutom borde det framgå att vi är klart negativa till all teknik som syftar till att användas till förstörelsevapen och militära ändamål, för övervakning och förtryck av befolkningen, eller riskabel teknik för omställning sk storskalig geo-ingeniering som man inte vet konsekvenserna av. Fokus bör ligga på en teknikutveckling som gör en klimatomställning möjlig och som hjälper oss att utveckla ett cirkulärt samhälle och behålla hållbara ekosystem.

Vi yrkar:
att ersätta ”….som världen behöver för sin omställning” med …” eller teknik som främjar biologisk mångfald och den nödvändiga klimatomställningen.”

Partiprogrammet, Klimatkampen

Vänsterpartiet måste utgå från klimatforskningen när det gäller mål för klimatpolitiken. Forskarna presenterar varje år nya fakta om snabbare temperaturhöjningar och fler negativa effekter än vad de hade kunskaper om tidigare. Den globala medeltemperaturhöjning är redan intecknad till 1,5 grader med de utsläpp som redan skett. Kommande utsläpp bör inte leda till mer än 2 grader utan ligga på nära 1,5 grader som möjligt. Ländernas klimatlöften och åtgärder som vidtagits pekar på en temperaturhöjning på ca 3-4 grader. Detta skulle innebära, stora delar av ekosystemen kollapsar, havsnivåerna stiger kraftigt, stora områden blir obeboeliga på jorden och stora risker för att temperaturen fortsätter att stiga okontrollerat.
Klimatkampen är därför en viktig kamp som Vänsterpartiet för tillsammans med den unga generationen och miljörörelsen i olika delar av Sverige. Klimatkampen bygger på en förståelse av att kapitalistiska samhället med kortsiktig vinst som drivkraft inte kan lösa klimatkrisen utan att det behövs ett alternativt samhälle. Vårt socialistiska samhälle kan bli ett viktigt alternativ inte minst för de yngre i deras letande efter ett rättvist alternativ.

Motion (18): Klimatomställningen skall utgå från en klimat/koldioxidbudget för Sverige som grund för stora årliga utsläppsminskningar

Klimatkampen, rad 801-804

Vänsterpartiet utgår från vad som krävs för att uppfylla Parisagendan. Sverige måste ta ansvar för en rättvis del i en global klimatomställning. Sverige är ett rikt land och har släppt ut växthusgaser en lång tid och vi bör därför minska våra utsläpp något snabbare än en del länder som behöver använda fossilenergi några år längre för sina energibehov. Vänsterpartiet använder en Klimat/koldioxidbudget som anger den kvarstående totala utsläppsmängden för Sverige. Utsläppen behöver då minska med minst 8 % per år och för att vara globalt rättvis med 10-15 %. Om vi inte når dessa nivåer så måste utsläppsminskningarna öka ännu snabbare för att nå nollutsläpp 2040.

Vi yrkar:
att ersätta meningen ”Tiden vi har på oss…..” med: ”De närmaste tio åren är avgörande för att begränsa temperaturhöjningen till ”nära 1,5 grader” som Parisagendan anger. Nuvarande löften och åtgärder pekar på en höjning på 3-4 grader med extremväder, ekosystem-kollaps och en kraftig havsnivåhöjning som följd.
Vänsterpartiet kräver en snabb samhälls-omställning med nollutsläpp senast 2040 baserat på en koldioxidbudget för Sverige med utsläppsminskningar på minst 8 % per år. Alla investeringar i fossil infrastruktur och subventioner för fossil energianvändning ska upphöra i snabb takt”.

Motion (19): Omfattande samhällsomvandling

Klimatkampen, rad 804

Det är viktigt att betona den samhällsomvandling med effekter inom många olika politikområden som måste bli verklig med Vänsterpartiets politik.

Vi yrkar:
att lägga till mening: ”Samhällsomvandlingen som krävs är djup och omfattande inom alla politikområden och måste förenas med ökad jämlikhet och rättvisa för att få legitimitet och bidra till en klimatsmart välfärdsstat.”

Motion (20): Ekonomisk utveckling för hållbarhet

Klimatkampen, rad 812

Vi bör inte använda begreppet ekonomisk tillväxt eftersom detta definieras som en ökning av BNP och som är förenad med en ökande exploatering av naturresurser inom ramen för en vinstdriven kapitalism. Ekonomisk utveckling behövs dock för det cirkulära och hållbara samhället vi vill bygga.

Vi yrkar
att ersätta meningen som börjar med ” Ekonomisk tillväxt….”” Ekonomisk och social hållbarhet och skydd av ekosystem är det övergripande målet för den ekonomiska utvecklingen”

Motion (21): Klimatmålen är överordnade

Klimatkampen, rad 820

Klimatmålen måste vara styrande för alla politiska målsättningar och beslut.

Vi yrkar:
att ersätta ”Därför behövs…” med ”Därför behöver klimatmålen styra politiska åtgärder som exempelvis en kraftfull miljölagstiftning…”

Motion (22): Kärnkraft skall också fasas ut

Klimatkampen, rad 824

Även kärnkraften måste fasas ut. Den behövs inte. Det finns förnyelsebara energikällor som kan ersätta fossilenergi med känd teknik redan idag. Det går att kombinera olika energislag för att klara olika energibehov och effekttoppar för de flesta energibehov. Några stora industrier är stora utsläppare i Sverige och använder bla kol som råvara. Det pågår dock pilotverksamhet för att ersätta kol i olika industriprocesser eller att hitta sätt att lagra koldioxiden.

Vi yrkar:
att lägga till ”och kärnkraft” i meningen ”…fossila bränslen” ”och kärnkraft” fasas ut”.
att lägga till en mening ”Sol- och vindenergi är redan idag konkurrenskraftig med kol, olja och naturgas och kan tillsammans med vattenkraft, bioenergi, en del nya tekniker och ökad kollagring i skog minska utsläppen kraftfullt och snabbt.”

Motion (23) Gör skogs- och jordbruk till kolsänkor

Klimatkampen, rad 827

Skogen har en mycket stor förmåga att lagra kol – 25 % av våra skogar kan lagra lika mycket kol som våra totala utsläpp – och även jordbrukets kol-lagring kan förbättras. Dessa möjligheter måste tas till vara.

Vi yrkar:
att lägga till i början av meningen ”jordbruket och…” och i slutet av meningen ” den biologiska mångfalden skyddas och skogens stora förmåga att binda kol tillvaratas”.

Motion (24): En rättvis och solidarisk klimat-anpassning

Klimatkampen, rad 831-33

Klimatomställningen kan innebära stora förändringar i vårt sätt att leva och i våra ekonomiska förhållanden. Denna omställning måste därför ske på ett rättvist och solidariskt sätt både av ideologiska skäl och för att skapa det politiska tryck som är nödvändigt för genomförandet.

Vi yrkar:
att de två meningarna ”De nödvändiga…världen över.” ersätts med: ”Den globala omställningen kräver stora både offentliga och privata investeringar som måste kombineras med social utjämning både inom och mellan länder. Vänsterpartiet arbetar internationellt i solidaritet med arbetare och regioner som idag försörjer sig på fossilenergi. De måste få stöd att genomföra omställningen till förnyelsebar energi och nya jobb.”

Motion (26) Ett nytt ekonomiskt system

Klimatkampen, rad 842

Dagens ekonomiska system med vinstmaximering och kortsiktiga mål klarar inte av att skapa ett hållbart samhälle med 0-utsläpp av klimatgaser. Därför krävs ett nytt system baserat långsiktig hållbarhet inom alla sektorer och en rättvis fördelning av kostnader och intäkter.

Vi yrkar:
att en mening läggs till: ”Ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart samhälle kräver ett förändrat ekonomiskt system där långsiktiga hållbarhetsmål på samhällsnivå och en rättvis fördelning av kostnader och intäkter styr den ekonomiska utvecklingen.”

Motion (27): Mobilisering och politiska lösningar på systemnivå

Klimatkampen, rad 844

Vänsterpartiet måste ta täten i att formulera och driva de politiska lösningarna som krävs för att förändra politiska och ekonomiska strukturer och aktörers sätt att agera så att alla bidrar till gemensamma samhällsmål inkl klimatmål.

Vi yrkar:
att ersätta meningen ”I klimatkampen…..” med meningen: ”Vänsterpartiet presenterar de nödvändiga politiska åtgärderna för att förändra politiska och ekonomiska strukturer och aktörers agerande för att genomföra klimatomställningen och deltar också i mobiliseringen för klimatet.”

Partiprogrammet, Med förtroende för framtiden

Motion (28): Med ett förtroende för en fossilfri framtid med ekosystem i balans

Med förtroende för framtiden, rad 990

Vi vill visa på potentialen i klimatkampen för att arbeta för ett socialistiskt samhälle under de kommande åren.

Vi yrkar:
att lägga till efter ”ter sig. ”Kampen mot klimatförändringarna ställer krav på en omställning av hela samhället på kort tid och vi är de enda som har svar på hur en alternativ jämlik och rättvis samhällsordning kan se ut.”

Undertecknare

Inger Björk, Marie Persson och Stellan Hamrin, Hammarby-Skarpnäck partiförening och Peter Forsberg och Kerstin Granér Farsta partiförening

Kontakt

Vill du eller din partiförening skriva under några av motionerna? Maila då [email protected]

Kopiera länk