Interna motioner

Motion till partiprogrammet – Ändringförslag 2 i avsnittet om ”Klimatkampen”

Här nedan följer en motion som skickas in till partikongressen 2020. Vill du också lägga upp din motion här? Följ då anvisningarna här. Klimat- och miljönätverket tar inte ställning för eller emot de motioner som läggs upp här.

Motionstext

Ändringförslag 2 i avsnittet om ”Klimatkampen”

Partiprogrammet

Rad 831-833 Detär otydligt vad som avses. Bör utgå.

Rad 835 formuleringen ”Hindren för detta är politiska”. Hindren för detta är väl knappast enbart politiska. Det internationella kapitalets behov av ständig vinstmaximering utgör det starkaste motståndet mot de nödvändiga förändringarna.

Något som berör de internationella regler som finns för handelsutbyte mellan länder bör väl också infogas här. Dessa utgör ett hinder för den nödvändiga omställningen av produktion och handel. De reglerna som gäller för handelsutbyte mellan länder idag prioriterar marknaden och ekonomin framför klimat- och miljömål

Vi yrkar därför

att Rad 831- 836 ersätts med följande text:

”Målet med det internationella klimatarbetet är att begränsa den globala temperatur-ökningen till stabila nivåer med så små mänskliga och ekologiska förluster som möjligt. Hindren för detta beror på den internationella politikens oförmåga att komma fram till bindande överenskommelser men också på det internationella kapitalets starka motstånd mot förändringar som stör dess behov av ständig vinstmaximering. Dessutom utgör de regler som idag finns för handelsutbyte mellan länder ett stort hinder för att nå klimatmålen, eftersom handelsavtalen prioriterar ekonomi och marknad framför miljö.”

Marianne Sonnby, Lars Siljebratt, Margot Bengtsson,Clas Fleming
Vänsterpartiet Lund

Kontakt

Vill du eller din partiförening skriva under motionen? Maila då [email protected]

Kopiera länk