Interna motioner

Motion till partiprogrammet – Synpunkter 3 på avsnittet ”Ett parti på ekologisk grund”

Här nedan följer en motion som skickas in till partikongressen 2020. Vill du också lägga upp din motion här? Följ då anvisningarna här. Klimat- och miljönätverket tar inte ställning för eller emot de motioner som läggs upp här.

Motionstext

Synpunkter 3 på avsnittet ”Ett parti på ekologisk grund”

Partiprogrammet

Rad 317 – 334 Vi tycker att uttrycket ”skiftesforskningen” är oklart. Vad avses här?

Vi yrkar

att ordet och raderna strykes och ersätts med följande text:

”Sedan industrialismens barndom har den ökade användningen av fossila bränslen lett till höjda halter av koldioxid i atmosfären och i havet framför allt under de senaste 20 åren. Detta i sin tur har lett till att värmeutstrålningen från jorden minskar och jordens medeltemperatur stiger. Det är detta som kallas klimatkrisen och därför kallas koldioxid växthusgas. Effekterna av klimatkrisen är oöverblickbara, men innebär definitivt drastiskt förändrade förhållanden.

När glaciärerna och polarisarna smälter leder det till stigande havsnivåer. När områden med permafrost tinar frigörs stora mängder metangas som är en annan växthusgas. Temperaturökningen i atmosfären gör att perioder med extremväder blir vanligare. Torka får öknar att breda ut sig. Orkaner och skyfall ställer till förödelse. Koldioxiden i havet gör vattnet surare och korallrev bleks och dör.

Livsutrymmet krymper på flera fronter. Om livsbetingelserna på jorden ska kunna räddas måste de sociala relationerna och fördelningen av rikedom och makt radikalt förändras. Därför är en socialistisk samhällsutveckling på en ekologisk grund helt avgörande för den omställning av produktionen som krävs.”

Marianne Sonnby, Lars Siljebratt, Margot Bengtsson, Clas Fleming
Vänsterpartiet Lund

Kontakt

Vill du eller din partiförening skriva under motionen? Maila då [email protected]

Kopiera länk