Interna motioner

Motioner till partiprogrammet – Kapitalägarnas skuld och klimatpolitik för arbetarklassen

Här nedan följer motioner som skickas in till partikongressen 2020. Vill du också lägga upp din motion här? Följ då anvisningarna här. Klimat- och miljönätverket tar inte ställning för eller emot de motioner som läggs upp här.

Innehåll

Motion – Kapitalägarnas skuld

Rad 289

I det liberala narrativet om de ekologiska kriserna pekas vi alla ut som lika ansvariga. De trycker i oss att mänsklighetens natur är girig och oförmögen att bevara våra livsmiljöer rationellt. Detta är naturligtvis inte sant utan ett sätt att flytta fokus från de verkligt ansvariga. Vi socialister vet att den verkliga makten ligger hos de som kontrollerar produktionen – kapitalägarna. En miljöpolitik från vänster måste förkasta  skuld som läggs på vanligt folk som gör vad de måste för att klara sitt lönearbete eller tillgodose sina grundläggande behov i ett självdestruktivt system. Ett första steg är att skriva ut det rakt och tydligt.

Vi yrkar:

  • Att följande läggs till efter meningen som slutar på rad 289:
    “Kapitalägarna har genom sin kontroll över produktionen tagit de beslut som orsakat kriserna och bär därför skulden för dem.”

Vänsterpartiet Skåne

Kontakt

Vill du ha information om motionen? Maila [email protected]

Motion – En klimatpolitik för arbetarklassen straffar den inte

Rad 332

Förslaget konstaterar helt rätt om att omställningen får brett stöd när den förenas med jämlikhet. Detta behöver förstärkas genom att förklara motsatsen – att när miljöpolitiken slår lika hårt mot alla är det i praktiken en bestraffning av arbetarklassen. Dessutom flyttar den skuld från kapitalägarna som verkligen har ansvar för miljöförstöringen till att bäras lika av alla – ett liberalt narrativ som står i vägen för en socialistisk omställning. Utöver dess bristande ideologiska förankring, är det en dålig strategi i projektet att bygga legitimitet och stöd.

Vi yrkar:

  • Att på rad 332, innan “För att omställningen”, lägga till följande mening:
    “Miljöpolitik som slår lika hårt mot alla är i praktiken en bestraffning av arbetarklassen och flyttar skuld från kapitalägarna.”

Vänsterpartiet Skåne

Kontakt

Vill du ha information om motionen? Maila [email protected]

Kopiera länk