Interna motioner

Motioner till partiprogrammet – Kapitalismens investeringar och teknikutveckling

Här nedan följer motioner som skickas in till partikongressen 2020. Vill du också lägga upp din motion här? Följ då anvisningarna här. Klimat- och miljönätverket tar inte ställning för eller emot de motioner som läggs upp här.

Innehåll

Motion – Problematisera kapitalismens investeringar

Rad 536

Förslaget beskriver helt rätt att kapitalismen prioriterar investeringar som ger kortsiktig vinst istället för samhällsnytta. Men när vi inte förklarar varför missar vi tillfälle att beskriva systemets funktionssätt och begränsningar. För kapitalismen är syftet med investeringar att ytterligare öka mängden kapital. Inom marxismen beskrivs det som kapitalackumulation.

Detta blir särskilt relevant i sammanhanget av teknikens potential under kapitalismen. Även när teknisk utveckling och effektivisering ger minskad miljöpåverkan äts fördelarna upp av att högre vinst eller lägre kostnader möjliggör en ökad produktion. Istället för en mer bränslesnål motor, kan vi nu ha två motorer för samma kostnad. Vinsten från dessa ger nya investeringar och effektiviteten ökar samtidigt som produktionen växer. Detta leder till att den absoluta miljöpåverkan fortsätter att öka, ett problem ofta beskrivet som Jevons paradox.

Därför är också nuvarande formulering om att vi ska driva på för teknikutveckling problematisk. Redan tidigare har det beskrivits att Vänsterpartiet vill se en teknikutveckling fri från kapitalismens begränsningar. Då ska vi inte driva på för en som förutsätter dessa.

Vi yrkar:

  • Att ersätta de två första meningarna som börjar på 536 och slutar på 539 med följande:
    “För kapitalismen är syftet med investeringar att ytterligare öka mängden kapital. Resurser förläggs där det går att göra kortsiktig vinst istället långsiktig samhällsnytta.”
  • Att efter meningen som slutar på rad 539 lägga till följande:
    “Även när teknisk utveckling och effektivisering leder till mindre miljöpåverkan äts fördelarna upp av att högre vinst eller lägre kostnader möjliggör en ökad produktion, vilket gör att den absoluta miljöpåverkan fortsätter att öka under kapitalismen.”
  • Att meningen på rad 539, som börjar med “Vänsterpartiet driver på (…)” stryks.

Vänsterpartiet Skåne

Kontakt

Vill du ha information om motionen? Maila [email protected]

Motion – Produktion efter behov – inte otydlig teknikutveckling

Rad 550

Förslaget tillskriver teknikutvecklingen förmåga till frigörelse om det görs på rätt grunder. För att undvika onödigt hög tilltro till dess potential bör dessa förutsättningar förklaras – vi behöver en produktion som utgår efter våra och naturens behov. Först då kan teknikutvecklingen bidra till ökad frihet och minskad miljöbelastning.

Som socialister vet vi att det är makten över produktionen och kampen för social rättvisa som avgör framtiden inte produktionens utveckling i sig.

Vi yrkar:

  • Att ersätta meningen som börjar på rad 550 med följande:
    “Om produktionen istället utgick efter våra och naturens behov kan teknikutvecklingen bidra till ökad frihet och minskad miljöbelastning. Vi kan frigöra oss från enformiga och slitsamma arbetsuppgifter.”
  • Att meningen som börjar på rad 553 ersätts med följande:
    “Därför är makten över produktionen och kampen för social rättvisa en nyckelfråga för framtiden.”

Vänsterpartiet Skåne

Kontakt

Vill du ha information om motionen? Maila [email protected]

Kopiera länk