Interna motioner

Motion till partiprogrammet – Förtydliga Vänsterpartiets position i miljö- och klimatfrågan

Här nedan följer en motion som skickas in till partikongressen 2020. Vill du också lägga upp din motion här? Följ då anvisningarna här. Klimat- och miljönätverket tar inte ställning för eller emot de motioner som läggs upp här.

Motionstext

Förtydliga Vänsterpartiets position i miljö- och klimatfrågan

Partiprogrammet
Rad 15

Vi anser att inledningen av partiprogrammet tydligare borde uttrycka Vänsterpartiets position inom miljö- och klimatfrågan. Det räcker inte med en bisats för att förmedla att vi står på en ekologisk grund. Inledningen är en mycket viktig del av programmet som kommer att läsas och konsulteras först. Det är därför viktigt att tydligt förklara hur vår ekosocialism främjar klimatet och att kapitalismen till sin natur suger ut naturens resurser. Kontexten av en hållbar miljöpolitik som grund för ett hållbart samhälle måste förklaras.

Vi yrkar att efter rad 15 följande text infogas:

”Ett av de allvarligaste problemen det kapitalistiska systemet orsakar och accelererar är den globala klimatkrisen. Föreställningen om den permanenta tillväxten som ligger till grund för den marknadsliberala ideologin bygger på en hänsynslös exploatering, inte bara av arbetskraften utan också av jordens resurser. Periferi, landsbygd och fattiga länder utsätts hårdast av att under dåliga livs- och arbetsförhållanden försörja rika regioner med livsmedel och resurser.

Samtidigt drabbas först och främst dessa områden av miljöförstöring och klimatförändring, utan att ens få sin skäliga del av välståndet. Det händer även här i Sverige: Samiska urbefolkningen berövas sin kultur och sina resurser, medan vinsterna till stor del går till storstadsområdena och internationella storföretag. Vänsterpartiet anser att vi alla gemensamt måste anpassa vårt beteende.

Vänsterpartiet står för en hållbar och social miljöpolitik, där de som tjänar mest på miljöförstörelsen också ska stå för största delen av kostnaderna. Vår politik sätter ramarna för en målinriktad anpassning av Sveriges produktion och konsumtion till ett nollutsläppssamhälle. Staten ansvarar för de långsiktiga förutsättningarna som den enskilda människan såväl som industrin behöver för att utvecklas. En socialistisk miljöpolitik lägger grunden för ett hållbart samhälle.”

Föreningsunderskrifter

Vänsterpartiet Lindesberg

Enskilda underskrifter

Helena Viking, Vänsterpartiet Örebro

Kontakt

Vill du skriva under motionen eller få kontakt med motionären? Maila [email protected]

Kopiera länk