Interna motioner

Motion till partiprogrammet – Motion angående skyddet av dricksvatten och livet i våra vatten

Här nedan följer en motion som skickas in till partikongressen 2020. Vill du också lägga upp din motion här? Följ då anvisningarna här. Klimat- och miljönätverket tar inte ställning för eller emot de motioner som läggs upp här.

Motionstext

Motion angående skyddet av dricksvatten och livet i våra vatten

Motivering:

Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. I ett hotat klimat ökar riskerna för dricksvattenförsörjningen enligt Klimat- och sårbarhetsutredningen. Dricksvatten utgör grunden för liv, folkhälsa, livsmedelproduktion och ekonomisk tillväxt.

Många av landets dricksvattentäkter har ett otillräckligt skydd. Vi anser därför att dricksvattentäkter ska ges företräde som överordnat riksintresse enligt miljöbalken kap 3-4. Det innebär att verksamhet som utgör risk för förorening inte ska lokaliseras uppströms en drickvattentäkt, inte heller ska sådan verksamhet bedrivas i dricksvattentäkt.

Vi föreslår att nedanstående text läggs till i programtexten efter  rad 827:

»I ett hotat klimat ökar riskerna för dricksvattenförsörjningen, som är är vårt viktigaste livsmedel. Vänsterpartiet vill därför att det lagliga skyddet för dricksvattentäkter ska stärkas.«

Undertecknat av (lista bifogas separat)

SKICKA IN DITT NAMN SOM UNDERTECKNARE SENAST FREDAG 21/2 kl 19.00 till mejladressen nedan
Så många undertecknare som möjligt från varje partiförening och distrikt!!

Kontakt

Vill du skriva under motionen? Maila då Herman Donnér på [email protected]

Kopiera länk