Interna motioner

Motion till valplattformen – Byta ordet tillväxt mot ekonomisk utveckling

Här nedan följer en motion inför partikongressen 2022. Vill du också lägga upp din motion här? Följ då anvisningarna här. Klimat- och miljönätverket tar inte ställning för eller emot de motioner som läggs upp här. OBS! Nätverket skickar inte in motionen. Det får man göra själv enligt anvisningarna här.

Motionstext

Rad 15 Motion på Valplattformen Byta ordet tillväxt mot ekonomisk utveckling

Termen ekonomisk tillväxt” förknippas ofta med BNP, Brutto National Produkt. Den mäter ekonomisk tillväxt som summan av allt som produceras oavsett om det är skadligt, föröder naturens resurser eller lastar över kostnader på samhället eller framtida generationer.

På rad 13–15 står ” Sverige har dessutom blivit det land i Europa som har de snabbast växande ekonomiska klyftorna vilket försämrar samhällsutvecklingen, tillväxten och bidrar till oro och otrygghet.

Det pågår en intensiv debatt kring om begreppet ”tillväxt”. Det är svårt frikoppla begreppet tillväxt så att den är förenligt med de lösningar som behövs för att lösa klimatkrisen och vara socialt hållbar och rättvist omfördelande. Hur ska de med lägre levnadsstandard kunna få det bättre inom ekosystemens gränser om inte de som idag lever över den nivån minskar sitt ekologiska avtryck?

Det växer också fram ny nationalekonomi som söker bättre mått för att mäta ekonomins utveckling inom planetära och sociala gränser. Det är därför onödigt att använda just ordet tillväxt i detta avsnitt och i stället omformulera meningen enligt förslag i att-satsen.

Vi föreslår därför att:

• Rad 15 omformuleras så att meningen på rad 13 – 15 lyder:
”Sverige har dessutom blivit det land i Europa som har de snabbast växande ekonomiska klyftorna vilket ger sämre utveckling av samhället och ekonomin och bidrar till oro och otrygghet.

Gertrud Ingelman V Linné, Göteborg

Kontakt

Vill du få kontakt med motionären? Maila [email protected].

Kopiera länk