Interna motioner

Motion till valplattformen – Industrins omställning från fossilt – tydligare krav och Grön investeringsbank

Här nedan följer en motion inför partikongressen 2022. Vill du också lägga upp din motion här? Följ då anvisningarna här. Klimat- och miljönätverket tar inte ställning för eller emot de motioner som läggs upp här. OBS! Nätverket skickar inte in motionen. Det får man göra själv enligt anvisningarna här.

Motionstext

Rad 158 Motion Valplattform Industrins omställning från fossilt – tydligare krav och grön investeringsbank

I förslaget står på rad 158 – 161 ”Industrier ska ställa om från fossil till fossilfritt med hjälp av stora statliga investeringar, och Vänsterpartiet föreslår en grön omställningsfond där staten använder sina ekonomiska muskler och där pengar förs över från företag som smutsar ner till klimatvänlig produktion. Det är en passiv skrivning som inte lägger tillräckligt ansvar på industrin som drivs av sina vinstintressen.

Vänsterpartiet har länge argumenterat för en stärkt miljölagstiftning och att vissa verksamheter och företeelser måste förbjudas, till exempel försäljning av nya bensin- och dieselbilar samt förbud mot fossila drivmedel. Vi vill ju också införa en Lex Preem, alltså en förstärkning av miljöbalken så att all ny näringsverksamhet måste prövas utifrån våra miljö- och klimatmål. Vänsterpartiet har ju drivit att industrisatsningar ska gå genom en Grön investeringsbank och det är bra om det tydliggörs.

Därför föreslår vi omformulering i stycket, markerad i fet stil.

  • Att omformulera rad 158 – 161 till ”Industrier ska fås att ställa om från fossilt till fossilfritt genom stärkt miljölagstiftning, regleringar och förbud som stopp för nya bensin- och dieselbilar till 2025 och förbud mot fossila drivmedel från 2030. Men industrin behöver också stora statliga investeringar för klimatomställningen och Vänsterpartiet föreslår en grön Investeringsbank och en grön omställningsfond och där staten använder sina ekonomiska muskler och där pengar förs över från företag som smutsar ner till klimatvänlig produktion.

Föreningsunderskrifter

V Linné

Enskilda medlemmars underskrifter

Gunvor Bergqvist, V Majorna
Karin Karlsson, V Backa

Kontakt

Vill du få kontakt med motionären? Maila [email protected].

Kopiera länk