Interna motioner

Motion till valplattformen – Omformulering utifrån klimatavtryck som krävs för att nå klimatmål

Här nedan följer en motion inför partikongressen 2022. Vill du också lägga upp din motion här? Följ då anvisningarna här. Klimat- och miljönätverket tar inte ställning för eller emot de motioner som läggs upp här. OBS! Nätverket skickar inte in motionen. Det får man göra själv enligt anvisningarna här.

Motionstext

Rad 201 – 203 Motion Valplattform Omformulering utifrån klimatavtryck som krävs för att nå klimatmål

Det är viktigt att lyfta hur klimatutsläppen tydligt är kopplade till inkomst eftersom den som till exempel är låginkomsttagare som bor i hyresrätt och inte har råd med bil, sommarställe eller flygresor utomlands har mycket lägre klimatavtryck än höginkomsttagare med en lyxigare livsstil.

På rad 201 – 203 står ”De allra flesta i Sverige konsumerar efter behov. Vi använder bilen för att ta oss till en avlägsen mataffär, åker kanske på charter under den årliga semestern eller köper nya kläder i takt med att barnen växer”.

Det här är en problematisk skrivning eftersom klimatkrisen är akut och åtgärder som minskar utsläpp måste till snabbt inom de närmsta åren. Naturvårdsverket uppger att statistik visar att den svenska befolkningens klimatpåverkan i genomsnitt är ungefär åtta ton växthusgaser per person och år. För att kunna uppnå Parisavtalets mål bör de globala utsläppen komma ner till i genomsnitt högst ett ton per person och år.

Det är nästan omöjligt att komma ner i ett ton per person och år även om en är vegetarian, bor i liten hyresrätt och går, cyklar eller åker kollektivt och semestrar hållbart med tåg eller cykel. Det är därför olyckligt att Valplattformen har den skrivning om charter och bil som inte är en självklarhet för de som har låga inkomster och som driver upp klimatpåverkan. Enbart en resa till södra Spanien tur och retur för en person motsvarar enligt naturvårdsverket ett ton och då måste ju personen bo och äta och transportera sig under resten av året också.

Precis som under pandemin kommer klimatkrisen att kräva lagar, regler statliga satsningar och företag som ställer om och förändrar sin produktion. De massiva investeringar Vänsterpartiet föreslår i infrastruktur och förnybar energi och koldioxidfria industriprocesser kommer att generera utsläpp innan de är färdigbyggda vilket krymper utrymmet för konsumtionsutsläpp om klimatmålen ska nås. Inte bara höginkomsttagare utan de allra människor kan behöva ändra sin konsumtion för att minska klimatpåverkan. Därför föreslår vi:

• Att rad 201–203 ersätts med ” Många i Sverige konsumerar efter behov och försöker minska sin klimatpåverkan.

Gertrud Ingelman V Linné, Göteborg

Källa Naturvårdsverket: https://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Klimat-och-luft/Klimat/Tre-satt-att-berakna-klimatpaverkande-utslapp/Konsumtionsbaserade-utslapp-av-vaxthusgaser/

Kontakt

Vill du få kontakt med motionären? Maila [email protected].

Kopiera länk