Interna motioner

Allmän motion – Ett socialistiskt samhälle inom klimatbudgetens ramar

Här nedan följer en motion inför partikongressen 2022. Vill du också lägga upp din motion här? Följ då anvisningarna här. Klimat- och miljönätverket tar inte ställning för eller emot de motioner som läggs upp här. OBS! Nätverket skickar inte in motionen. Det får man göra själv enligt anvisningarna här.

Motionstext

Ett socialistiskt samhälle inom klimatbudgetens ramar

Klimatforskningen har visat att vi, för att begränsa ökningen av jordens medeltemperatur, måste hålla oss inom en utsläppsbudget. Det innebär att det relevanta ur klimatsynpunkt inte är vilket år utsläppen av växthusgaser är nere på noll, utan hur stora de totala utsläppen är över tid. Enligt en rapport från Uppsala universitet är den återstående utsläppsbudgeten för Sveriges energianvändning omkring 321 miljoner ton koldioxid. Enligt samma rapport behöver utsläppen minska med minst 16,4 % per år från och med 2020 för att vi ska kunna hålla oss inom budgetens ramar (1). Naturvårdsverket anger att utsläppen måste minska med 5-8 % per år mellan 2015 och 2045 för att nå det nationella klimatmålet om netto-nollutsläpp senast 2045 (2). Vänsterpartiets mål är ett fossilfritt samhälle senast 2035. De exakta siffrorna varierar alltså, men det står klart att vi behöver verka för en snabbare minskningstakt än den Naturvårdsverket anger.

I Vänsterpartiets motion som svar på regeringens förslag till klimathandlingsplan levererar vi följande kritik mot regeringens bristande klimatambitioner: ”Regeringen har lagt fram en klimathandlingsplan för den här mandatperioden, men i handlingsplanen finns ingen beräkning för hur mycket utsläppen kommer att minska. Det är besynnerligt och stärker tyvärr bilden av att regeringens plan är mer av ett inriktningsbeslut än de skarpa åtgärder som vi är i så skriande behov av. Regeringen bör skyndsamt återkomma med en beräkning av hur stora utsläppsminskningarna beräknas bli som en följd av handlingsplanen.” Samma kritik kan dock riktas även mot oss själva. Vänsterpartiet har inte presenterat någon beräkning av hur mycket utsläppen skulle minska om vår politik genomfördes fullt ut. Vi driver många politiska förslag med potential att kraftigt minska växthusgasutsläppen, men även sådana som riskerar att öka dem. Väljarna har ingen möjlighet att bedöma den totala klimateffekten av vår politik. Denna problematik delar vi med de andra riksdagspartierna, men Vänsterpartiet har här en möjlighet att gå i bräschen för en utveckling mot en klimatpolitik som på allvar är grundad i vetenskapen.

Det har i en rad undersökningar av oberoende organisationer bevisats att vår klimat- och miljöpolitik är den bästa bland riksdagspartierna; låt oss nu visa att den inte bara är bäst utan även tillräckligt bra för att avvärja de värsta klimatscenarierna.

Vi yrkar

1. att Vänsterpartiet ska verka för att de svenska territoriella växthusgasutsläppen minskar med mer än 8 % per år
2. att att partistyrelsen omgående inleder ett arbete med att klimatberäkna partiets samtliga politiska förslag. Arbetet slutförs senast i och med valplattformen till valet 2026
_______________________________________

  1. Kevin Anderson, Jesse Schrage, Isak Stoddard, Aaron Tuckey & Martin Wetterstedt.2018. A Guide for a Fair Implementation of the Paris Agreement within Swedish Municipalities and Regional Governments: Part II of the Carbon Budget Reports Submitted to Swedish Local Governing Bodies in the 2018 Project ”Koldioxidbudgetar 2020-2040”. A Report commissioned by Swedish municipalities and regional governments. Climate Change Leadership Node, Uppsala University, Sweden.
  2. https://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Vaxthusgaser-territoriella-utslapp-och-upptag/

Enskilda underskrifter

Andrea Andersson-Tay, Botkyrka
Samuel Skånberg, Haninge
Micke von Knorring, Hammarby-Skarpnäck

Kontakt

Vill du eller din partiförening skriva under motionen? Maila då [email protected]

Kopiera länk