Interna motioner

Motion till valplattformen – Hållbar livsmedelsproduktion och grön upphandling

Här nedan följer en motion inför partikongressen 2022. Vill du också lägga upp din motion här? Följ då anvisningarna här. Klimat- och miljönätverket tar inte ställning för eller emot de motioner som läggs upp här. OBS! Nätverket skickar inte in motionen. Det får man göra själv enligt anvisningarna här.

Motionstext

Rad 191 Hållbar livsmedelsproduktion och grön upphandling

Det är bra att hållbar livsmedelsproduktion nämns i valplattformen. Vi anser dock att det blir otydligt vad som menas med hållbara livsmedel med nuvarande skrivelse. Vi vill därför lägga till en mening som kompletterar och förtydligar vad Vänsterpartiet anser är hållbara livsmedel och hur vi vill öka andelen av dem. Trots att animaliekonsumtionen har stor påverkan på klimatet, miljön, djur och folkhälsa saknas det politiska beslut för att minska konsumtionen i en mer hållbar riktning.

Det är dags att politiken tar ett större ansvar i frågan istället för att passivt hoppas på att marknaden ska lösa omställningen på egen hand.
Som exempel serveras idag 3 miljoner måltider per dag inom vård, skola och omsorg. Genom att ha en tydligare styrning mot växtbaserade och närproducerade alternativ skulle stor klimatnytta uppnås samtidigt som det bidrar till en ökad folkhälsa. Staten borde därför aktivt stötta kommuner och regioner i deras arbete genom t.ex kunskapshöjande insatser och andra riktade stöd. Dessutom är många baljväxter och växtbaserat protein billigare än animaliskt protein vilket på sikt kan minska kostnader inom offentlig verksamhet.

Därför föreslår vi:

Att på rad 191 lägga till “Staten bör stödja kommunernas och landstingens arbete för en grön upphandling med fokus på växtbaserade, närproducerade och djuretiska livsmedel samt öka stöden för växtbaserad och ekologisk livsmedelsproduktion.” innan meningen som börjar med “Stora delar av…”.

Karin Karlsson, Backa, Max Ericson och Gertrud Ingelman Linné (V Göteborg)

Kontakt

Vill du få kontakt med motionärerna? Maila då [email protected].

Kopiera länk