Interna motioner

Motion till valplattformen – Öka den cirkulära omställningen inom industrin

Här nedan följer en motion inför partikongressen 2022. Vill du också lägga upp din motion här? Följ då anvisningarna här. Klimat- och miljönätverket tar inte ställning för eller emot de motioner som läggs upp här. OBS! Nätverket skickar inte in motionen. Det får man göra själv enligt anvisningarna här.

Motionstext

Öka den cirkulära omställningen inom industrin

Att ställa om industrin till fossilfri produktion är nödvändigt men det räcker inte. Mer måste göras inom denna sektor för att nå parisavtalets mål. Omställningen till fossilfri tillverkning tar tid och går för långsamt. En ytterligare väg att skynda på processen är att ställa om till en cirkulär ekonomi Då främst hos de stora utsläpparna av stål pappret aluminium och cement.

Genom att till exempel tillverka renare material som inte blandar olika typer av stål, aluminium eller plast med varandra kan återvinningen ökas rejält. Och återvinning har mycket mindre koldioxidutsläpp än nyproduktion. Den stora potentialen borde alltså vara att ta till vara denna kunskap och ställa krav på att våra stora utsläppare ställer om

För att omställningen till en cirkulär ekonomi ska lyckas är det viktigt att människors jobb inte hotas. En del av dagens jobb kan komma försvinna i övergången i en sådan process De måste därför säkerställas genom statligt omställnings- och utbildningsstöd

Jag yrkar på att följande tillägg läggs efter rad 136

För att ytterligare snabba på att få ner de fossila utsläppen inom industrin arbetar Vänsterpartiet för att en cirkulär omställning av både återanvändning och återvinning av materialresurser ska komma till stånd Detta måste ske på ett sådant ett sätt att dagens jobb inte hotas utan säkerhetsställs genom statligt stöd för omställning och utbildning.

Kerstin Sagström

Kontakt

Vill du få kontakt med motionärerna? Maila då

Kopiera länk