Interna motioner

Allmän motion – Driv frågan om avgiftsfri kollektivtrafik

Här nedan följer en motion inför partikongressen 2022. Vill du också lägga upp din motion här? Följ då anvisningarna här. Klimat- och miljönätverket tar inte ställning för eller emot de motioner som läggs upp här. OBS! Nätverket skickar inte in motionen. Det får man göra själv enligt anvisningarna här.

Motionstext

Driv frågan om avgiftsfri kollektivtrafik

Vi är alla i överens om att bilismen måste minska för att klara klimatmålen. Samtidigt kan inte den nuvarande industrin och nuvarande ekonomin producera de mängderna elbilar som behövs på så kort tid för att radikalt minska våra utsläpp från persontransporter. Medan många påpekar tekniken som det största problemet för att folk ska byta till elbil, är det största problemet faktiskt att den gemene man fortfarande inte har råd med att byta bil till en elbil för att klara vardagen.

Det är uppenbart att en ökad användning av kollektivtrafiken är en nyckeldel av lösningen till alla dessa problem och några till! Tyvärr är kostnaden på väldigt många håll i landet för kollektivtrafiken större eller nästan lika stor som användning av personbilen. Detta gör att många som hade kunnat ta kollektivtrafiken väljer att ta bilen istället.

Att klara utsläppsmålet blir därmed mycket svårare eftersom vi ständigt strävar efter de större omedelbara ekonomiska vinsterna. Men det finns en ofta bortglömd positiv sida av en ökad användning av kollektivtrafiken: landsbygden stärks!

När allt färre väljer kollektivtrafiken drar man ner på allt flera turer och linjer. Detta gör i sin tur att man hellre flyttar till en större stad, närmare till jobben, samhällsservicen och transportmöjligheter, vilket gör att mindre orter avvecklas eller dör ut. Landsbygden får allt svårare att klara sig.

Det är tydlig att vi behöver – av olika anledningar – ha en starkare kollektivtrafik, och det gör vi genom att erbjuda avgiftsfri kollektivtrafik.

Vi föreslår därför:

Att Vänsterpartiet aktivt driver frågan om att införa avgiftsfri kollektivtrafik i hela landet.

João Figueiredo

Kontakt

Vill du få kontakt med motionären? Maila då [email protected].

Kopiera länk