Interna motioner

Allmän motion – Det är dags för en Klimat- och Miljöpolitisk Rikskonferens!

Här nedan följer en motion inför partikongressen 2022. Vill du också lägga upp din motion här? Följ då anvisningarna här. Klimat- och miljönätverket tar inte ställning för eller emot de motioner som läggs upp här. OBS! Nätverket skickar inte in motionen. Det får man göra själv enligt anvisningarna här.

Motionstext

Det är dags för en Klimat- och Miljöpolitisk Rikskonferens!

Vänsterpartiet har politiken som krävs för en grön omställning med ett rött jämlikt fokus. Den nödvändiga gröna omställningen som vi skyndsamt måste åstadkomma måste vara rättvis, solidarisk och hållbar.

Med vår politik och våra kunniga kamrater och företrädare som driver på för klimaträttvisa vässar vi vår politik. På så sätt kan vi säkerställa tillräckliga mandat för att ta de modiga beslut som behövs så att Sverige på allvar når de krav vi globalt förbundit oss till.

Det brinner ute i landet av engagemang och vilja att uppnå förändring. Men många upplever det också svårt att veta hur de kan påverka, hur vi bäst ska agera när olika sakpolitiska intressen står mot varandra även inom området klimat- och miljö.

Vi måste gemensamt minska trösklarna för att människor ska vilja och kunna engagera sig i dessa viktiga frågor oavsett kunskapsnivå och vi behöver organisera oss bättre för nå dit vi vill i frågorna.

VAD och HUR är viktiga frågor vi måste ha svar på och då behöver vi agera i enad front för att nå starkast framgång.

Tidigare i våras samlades närmare 200 fackligt engagerade kamrater på den fackliga rikskonferensen som gick av stapeln i Stockholm. Fokus var diskussioner, erfarenhetsutbyte om fackliga frågor, lärdomar och organisering. Samtidigt diskuterades facklig-politiska styrdokument och relevanta ställningstaganden.

Med denna lyckade satsning för att stärka det fackliga arbetet färskt i minnet så anser vi att det vore mycket framgångsrikt att partiet arrangerar en rikskonferens på tema klimat- och miljö.

Fokus ska vara att diskutera relevanta globala och nationella frågor, politiska ställningstaganden, styrdokument, sårbara målkonflikter och organisering genom panelsamtal, gruppdiskussioner och rundabordsamtal.

När denna Vänsterpartiets Klimat- och Miljöpolitiska rikskonferens lämpligast ska gå av stapeln skall beslutas av den nya partistyrelsen.

Lämpligt ansvarig för detta arrangemang är en klimat- och miljöpolitisk sekreterare.

Vi yrkar därför att:

● Kongressen uppdrar åt PS att vid lämplig tidpunkt arrangera en klimat- och miljöpolitisk rikskonferens för deltagare utsedda av partidistrikten.

● Partistyrelsen utreder förutsättningarna för partiet att anställa en klimat- och miljöpolitisk sekreterare vars uppgift är att organisera och samordna partiets politik, nätverk och initiera arbetsgrupper där klimat- och miljörörelser vars frågor är i linje med vår politik kan ingå.

Maria Ljuslin

Kontakt

Vill du få kontakt med motionären? Maila då [email protected].

 

Kopiera länk