Interna motioner

Rad 472 – 479 Omformulering med bredare perspektiv på klimatomställningen

Här nedan följer en motion inför partikongressen 2024. Vill du också lägga upp din motion här? Följ då anvisningarna här. Klimat- och miljönätverket tar inte ställning för eller emot de motioner som läggs upp här. OBS! Nätverket skickar inte in motionen. Det får man göra själv enligt anvisningarna här.

Motionstext

Rad 472 – 479 Omformulering med bredare perspektiv på klimatomställningen

Skrivningen på rad 472–479 är bitvis rimlig, men har ett alldeles för snävt perspektiv på vad klimatomställningen behöver bestå av. Det står att vi ska lyssna på forskningen och svara med genomtänkta förslag i rätt skala. Samt att ”stora skiften i själva produktionen är den realistiska vägen framåt”. Det perspektivet behöver vidgas. Utsläppen från transportsektorn är mycket stora och vi behöver ha med skrivningar om järnväg och kollektivtrafik och även om renovering av bostäder. De viktiga bidrag som bevarande av skog och återvätande av våtmarker ger behöver också nämnas, eftersom de snabbt ger effekt genom att minska och binda växthusgaser.

Yrkande, att:

rad 472 – 479 omformuleras till:  ”Klimatkrisen öppnar för nya, bättre sätt att organisera samhället. Vänsterpartiet ser att effektiva utsläppsminskningar kan nås genom nya tekniska innovationer som innebär att utsläppen minskar, beteendeförändringar, minskad konsumtion och förändrad efterfrågan. Samt att återställandet av våtmarker och bevarande av skog ytterligare kan minska utsläppen. Investeringar, innovation och storskaliga samhälleliga projekt kan ge de största effekterna i klimatomställningen, som i produktionen och genom satsningar på förnybar energi, järnväg och kollektivtrafik eller på renovering av miljonprogrammet med bra miljöval och energieffektivitet. Vi utgår från forskning och behöver hitta strategier med ett tydligt rättviseperspektiv och förena det gröna perspektivet med ett rött för att vinna folkligt stöd”.

Vänsterpartiet Linné (Göteborg)

Kontakt

Vill du få kontakt med motionären? Maila då

Kopiera länk