Interna motioner

Motion till EU-valplattformen – Konkretisera klimatpolitiken när det gäller EU:s handel med utsläppsrätter

Foto: Wikimedia Commons

Motionstext

Konkretisera klimatpolitiken när det gäller EU:s handel med utsläppsrätter

Förslaget till valplattform är på många sätt retoriskt inkluderande och ger en bild av ett aktivt parti. Tyvärr saknar den konkretion i vad vi vill göra i EU på flera områden. Kanske är det mest påtagligt när det gäller klimatpolitiken. Storslagna ingångar om att vi är klimataktivister som vill förändra systemet och inte klimatet mynnar ut i det första punktkravet ”Kraftigt höjda klimatambitioner med bindande regler och mål där de rika får betala mest”. Vad betyder det? Vad vill vi göra i Europaparlamentet för att åstadkomma detta?

Inte med ett ord nämns EU:s system för handel med utsläppsrätter (EU ETS). Systemet har nyligen reviderats och blivit bättre. Det är dock inte tillräckligt skarpt för att ge de utsläppsminskningar som krävs för att klara klimatet. EUs ramverk för klimat och energi för 2030 beslutades exempelvis innan Parisavtalet undertecknades.

Det rimliga är att utsläppsrätterna minskas i snabb takt och att systemet är helt tömt till 2030.

Någon kan hävda att det inte är lönt att driva denna fråga under den kommande mandatperioden eftersom EU nyligen har reviderat systemet. Det är en felaktig slutsats av flera skäl. Det viktigaste skälet är att klimatet inte kan vänta till nästa mandatperiod. Ett annat skäl är att det tar tid att bygga starka folkliga allianser och skapa ett tryck på andra partigrupperingar.

Yrkande:

att punkten ”EUs system för handel med utsläppsrätter (EU ETS) ska reformeras och vara helt tomt senast 2030” läggs till i punktlistan efter rad 76.

Jöran Fagerlund
Vänsterpartiet Angered

Kopiera länk