Motion

Motion – Våga pröva att gräsmattan blir en blommande äng

(Motion från Vänsterpartiet Lidköping till Lidköpings kommunfullmäktige. Ladda ner som pdf här).

Lidköpings 19-09-30

Motion till Lidköpings kommunfullmäktige

Våga pröva att gräsmattan bli en blommande äng

Att ha kortklippta gräsmattor på allmänna platser tar stora resurser i anspråk och ger mycket koldioxidutsläpp – delvis i onödan. Om man låter en del av gräsmattan bli en blommande äng, så kan kostnader reduceras och få ned utsläppen av växthusgaser.

Kortklippta gräsmattor i trädgårdar och parker leder också till artfattigdom. De gräsmattor som dominerar i våra parker och runt flerbostadshus består ofta av en handfull arter. Eftersom gräset klipps regelbundet hinner det sällan blomma. Blombesökande insekter som fjärilar, humlor och solitärbin blir färre då de har lite att hämta från dessa kortklippta gräsmattor. Fjärilar trivs bättre på övergivna industritomter än i välskötta parker.

Runt om i Sverige pågår nu försök med att få fler ängsliknande grönområden i tätorter. Vissa kommuner har det senaste tiden börjat inventera sina gräsytor genom att avstå eller minska klippning för vissa gräsområden under ett par månader. De vill kontrollera vilka växter som dyker upp när det inte klipps, och på så sätt hitta tänkbara ängsmarker där nya ekosystemtjänster kan uppstå när fjärilar, bin och humlor hittar dit. Liknande önskemål och synpunkter har framförts i Lidköping som är värda att pröva.

Med anledning av ovanstående föreslår undertecknade kommunfullmäktige besluta

att ta fram ett förslag för hur Lidköping skulle kunna utveckla ängsliknande grönområden i stadsmiljö och andra tätorter med målet att pröva några områden i kommunen under 2020.

 

Vänsterpartiet kommunfullmäktigegrupp

Claes-Göran Borg, kf-ledamot Ann-Carin Landström, kf-ledamot

Jenny Hallström, kf-ledamot Mattias Pettersson, kf-ersättare

Bo E Landström, kf-ersättare

Kopiera länk