Interna motioner

Motion till partiprogrammet – Börja agera nu mot klimatförändringarna!

Här nedan följer en motion som skickas in till partikongressen 2020. Vill du också lägga upp din motion här? Följ då anvisningarna här. Klimat- och miljönätverket tar inte ställning för eller emot de motioner som läggs upp här.

Motionstext

Börja agera nu mot klimatförändringarna!

motion till partiprogrammet- avsnitt Klimatkampen

I tredje meningen i avsnitt Klimatkampen står “Tiden vi har på oss att ställa om till ett hållbart samhälle är kortare än vad många tidigare har trott”. Men exempel på vad som därefter bör göras saknas helt. För att förtydliga detta föreslår jag att följande text läggs till efter meningen på rad 802 samtidigt som efterföljande mening stryks.

”Vi har därför inte tid att först vänta på ett nytt ekonomiskt system eller ett plötsligt paradigmskifte. Vår vision måste starta i det kapitalistiska system vi befinner oss, men röra sig mot nya principer och förändringar där våra visionära ekologiskt hållbara idéer kopplas till vår politik. De fossila klimatkurvorna måste börja peka brant neråt redan nu. Detta är möjligt genom en rad åtgärder som att korrigera marknadens skatter och avgifter, att stoppa alla investeringar och subventioner av fossil energi och att låsa finanssektorns verksamhet i vad klimatet tål. Alla pensionsfonder måste därför sluta investeras i all fossil verksamhet. Då frigörs automatiskt kapital som istället kan användas för att bygga ett fossilfritt men även bättre och rättvist samhälle som för oss bort från kapitalismens individualistiska, konsumtionsinriktade och ekologiskt förödande väg.

Kerstin Sagström, Linköpings partiförening

Kontakt

Vill du eller din partiförening skriva under motionen? Maila då [email protected]

Kopiera länk