Motion

Avstå från att investera i fossila bränslen

Vänsterpartiet Norrköping har lagt en motion om att divestera (avinvestera) från fossilt kapital i kommunen. Den ansågs besvarad.

Avstå från att investera i fossila bränslen

Klimatförändringarna kräver förändrad syn på investeringar och ekonomi. Forskning visar tydligt att stora delar av världens kol- och oljereserver måste stanna i marken för att kunna nå det internationellt överenskomna målet om 2 grader. Signalen är därför tydlig. Placeringar inom industrin för fossil energi kommer snabbt att avta. Flera stora institutioner runt om i världen upphör nu med att investera i fossila företag. Rockerfellers Brother’s Fund är kanske den mest kända.

I Sverige har Lunds universitet och Uppsala kommun beslutat att avsluta sina investeringar, att ”divestera”, i fossil energi. Även Stockholm Stad har angett att de ska utreda sina fossila investeringar. Samtidigt som avkastningen minskar bland kol- och oljeföretagen blir investeringar i ren energi, effektivitet och andra hållbara teknologier betydligt mer lönsamma.

Det är en växande marknad med investeringar på mer än 260 miljarder dollar år 2011. Det är en säker plats för nya investeringar samtidigt som kommunen bidrar till en hållbar utveckling.

Vi föreslår därför kommunfullmäktige i Norrköpings kommun:

Att se över sin investeringspolicy och göra eventuella justeringar för att utesluta investeringar i företag som utvinner och förädlar fossila bränslen.

Att upphöra eventuella nuvarande placeringar i företag som utvinner fossila bränslen och placerar samma summor inom förnybar energi.

Kontakt: Deniz Butros, deniz.tutuncu[at]vansterpartiet.se

 

Kopiera länk