Lokala strategier för ett jobbskapande inom naturens gränser

Emma Wallrup har utifrån sin roll som lokalpolitiker tagit fram ett idédokument för hur vi kan skapa fler arbeten inom planetens gränser.

Lokala strategier för ett jobbskapande inom naturens gränser

Vänsterpartiet har ett ekologiskt- ekonomiskt program som är antaget för att vi vill arbeta för en jämlik ekologisk ekonomi. Detta är dokument ger råd hur du som lokal/regionalpolitiker kan tänka för att gynna en lokal politik, en grön utveckling där jobbskapandet är i enlighet med att vi så fort som möjligt måste ställa om till en grön ekonomi.

Vänsterpartiet är ett socialistisk och feministiskt parti som står på en ekologisk grund.

Ekologisk ekonomi utgör grunden för vårt program för ett jämlikt samhälle inom ekologiska ramar. Partiprogrammet stödjer också en mycket progressiv klimatpolitik.

Tänk på framtiden som politiker, vi måste lämna de kortsiktiga lösningarna och sätta barnen och jordens överlevnad i främsta rummet!

Enligt de svenska klimatmålen ska Sverige inte ha några nettoutsläpp ” senast år 2045 (inom Sverige senast år 2045 ska vara minst 85 procent lägre än utsläppen år 1990.) Det kan till exempel vara ökade upptag av koldioxid i skog och mark eller investeringar i förnybart i andra länder. Efter 2045 ska utsläppen vara ”negativa”.

Utsläppen från inrikes transporter ska minska med minst 70 procent senast år 2030 jämfört med 2010. Inrikes flyg räknas dock inte in i detta mål eftersom de utsläppen regleras i EU:s system för handel med utsläppsrätter. Utsläppen i Sverige som inte omfattas av det ska senast år 2030 vara minst 63 procent lägre än utsläppen 1990 och senast år 2040 vara minst 75 procent lägre. För att nå målen till år 2030 och 2040 får högst 8 respektive 2 procentenheter av utsläppsminskningarna ske genom kompletterande åtgärder. Vänsterpartiet vill se målet o en minskning av utsläppen skräpas med minst 80 procent till 2030.

Nu har ett klimatpolitiskt råd inrättas precis som vi även föreslagit, med uppgift att ge en oberoende utvärdering av hur politiken stämmer överens med klimatmålen. Det har också antagits en klimatlag. Den ser till att regeringens klimatpolitik utgår ifrån klimatmålen och bestämmer hur arbetet ska bedrivas.

• Regeringen ska vart fjärde år ta fram en klimatpolitisk handlingsplan som bland annat ska redovisa hur klimatmålen ska uppnås.

• Regeringen ska varje år presentera en klimatredovisning i statsbudgeten.

Den teori som Vänsterpartiet utgår ifrån i det Ekologiska programmet är Ekologisk Ekonomi som utgår från att 

1. Vi ska inte producera mer avfall än naturen hinner återvinna.

2. Vi ska inte ta ut mer skörd, fiskar mm än naturen hinner återuppbygga.

3. Energin ska vara förnyelsebar.

Ta ställning i politiken! Gynna helt enkelt gröna jobb, säg nej till ”feljobbsatsningar. Tänk igenom en strategi för att de ska ta över. Prioritera det som kan fungera 3 generationer framöver. Vad innebär fel jobbsatsningar mer konkret? Det kan röra sig om felprioriteteraringar när det gäller infrastruktur. När kommuner regioner har för lite resurser och vi måste prioritera, så bör vi välja det som ger mest miljö/samhällsnytta inom den närmaste perioden. Vi har kort om tid att ställa om. Nya bilvägar och infrastruktur för ett ökat flygande bör undvikas särskilt nu de närmaste tiden då vi så starkt behöver prioritera mer tågsatsningar och kollektivtrafik. Samma sak när det gäller nya handelscentra. Vi bör arbeta med en strategi för en hållbar handel. Dels att bygga ut alternativen till att konsumera men ändå kunna ha en bra livskvalitet och gynna lokal handel.

Lokal ekonomiska analyser är ett bra verktyg för att stärka sin byggd. Lokal ekonomiska analyser, LEA, har använts framförallt vad gäller lokal utveckling på landsbygden men kan även användas i städer som i förorter till exempel. Lokal ekonomiska analyser, är mätningar av alla pengar som går in i lokalsamhället och som går ut ur lokalsamhället. När man kartlagt ekonomin är det sedan möjligt att föreslå förstärkning av den lokala ekonomin för att pengarna ska stanna i bygden. Detta kan bidra till ökad självförsörjningsgrad, skapa lokala jobb och minska transportbehovet.

Tyvärr har samhällsplaneringen inte sett till lokalsamhällets ekonomiska flöden. Det är hög tid att föra ner detta nationella tänkande på lokal nivå och studera den lokala bytesbalansen. Vilka varor och tjänster skulle kunna utvecklas lokalt, som ett led i att förbättra den lokala ekonomin och miljön. Hur ser bytesbalansen ut för lokalsamhällets varor och tjänster? Hur är det ställt med in- och utflödet av pengar på gräsrotsnivå? Det bör kombineras med fler åtgärder, till exempel andelsproduktion i lokala livsmedelsföretag och lokal upphandling av livsmedel. Det är också viktigt att tillsätta medel för att långsiktigt arbeta med att implementera och utveckla de lokala strategierna.

Vi behöver arbeta mer effektivt mot målet att vi ska få en Cirkulär ekonomi (dvs. Kretsloppsekonomi för återvinning och resurseffektivitet) och gynna Delandets ekonomi. Regeringen har precis lagt ett betänkande om en strategi för Cirkulär ekonomi. Detta är en bra början med några viktiga steg, vi behöver dock forska vidare och utreda tekniker för att kunna ställa om produktionen enligt denna modell. Det bidrar också till transporteffektivitet och mindre godstransporter. När vi istället för att producera saker med dålig kvalitet så att vi fort ska köpa nytt, planerar redan från början vid produktionen för både lång hållbarhet och återvinning. Vi behöver bygga ekonomin resurssnålare för at kunna se till att den jobbskapande politiken hålls inom naturens gränser. Sammantaget behöver vi ha en tydligare översiktligare karta för hur vi bygger upp ett arbetsliv med bra arbetsförhållanden inom planetens gränser.

Arbeten inom naturens gränser

Hur når vi en politik för att jobben ska vara hållbara. Prioritera det som kan fungera 3 generationer framöver. Det är en bra hållpunkt. Hur kommer vi dit? Det behöver varje kommun fundera igenom noga och i samarbete med lokal aktörer. I Uppsala arbetar man till exempel med ett klimatprotokoll med lokala aktörer. Information behöver också ske om detta arbete, politiken måste berätta att den ämnar skapa jobben inom naturens gränser och att skapa goda exempel och fler praktiker. Det är också bra att gå ut med klimatinformation och gynna att medborgarna är med i arbetet.

Vilka gränser behöver vi sätta på lokal nivå för överexploatering av olika slag. Hur skapar vi arbeten inom denna ram? Några viktiga övergripande verktyg kan vara,

  • Ecobudget el klimatbudget i kommuner Växjö är en kommun som arbetar med det.
  • Arbetstidsförkortning
  • Kretsloppsekonomi, att arbeta för att alla material ska återvinnas så mycket som det går.
  • Bytesekonomier, Delandets ekonomi
  • Vårda Ekosystemtjänster i brukandet

 

Försök att minska konsumtionshetsen

Vi är just nu inne i en överkonsumtionskultur driven av de ökade klassklyftorna. Det är därför viktigt att både arbetar för att minska klyftorna och skapa andra mervärden. Men också stärka alternativen. Vi behöver bygga robusta ekonomier och få ett ökat skatteuttag utifrån mindre materiella resurser och mindre onödiga resursflöden. Några viktiga verktyg kan vara,

  • Begränsa externhandeln
  • Skicka ut klimatråd från regionen/kommunen för att inspirera och känna samhörighet i omställningen. Det är en styrka om alla får samma information.
  • Satsa på återvinning, Cirkulär ekonomi genom att tex Upphandla funktion som exempelvis ljus. Återvinningsverkstäder i stormarknader som i Västerås till exempel. Kartlägg allt byggnadsmaterial för att kunna återvinna det.
  • Gynna bibliotek för utrustning, delandets ekonomi
  • Stärk medborgare/ungdomars kulturaktiviteter, studieförbunden, biblioteken, fritidsgårdarna mm
  • Minska köttkonsumtionen. Vegetariska dagar, öka utbudet av vegetariskt
  • Upphandla lokala produkter inom offentlig sektor.
  • Grön biobaserad ekonomi/ tex. skogsråvara prod plast med förnyelsebar energi.
  • Välfärdssatsningar, stärk den lokala välfärden

 

Minska transportbehov

  • Begränsa externhandeln el sätt stopp för externhandeln/Haag
  • Lokal ekonomiska analyser och resursanalys/Långhundra
  • Transportsmart samhällsplanering för transportsnåla samhällen
  • Upphandla närproducerat
  • Jobba med mobilitetstjänster för stad och land. Samåkningstjänster kan köpas in av kollektivtrafikmyndigheterna och bidra till att samåkning. Det kan också ge underlag för nya busslinjer för sträckor där många reser. Samtidigt som det minskar bilåkandet gynnar det samverkan i bygderna.
  • Hur vi planerar kollektivtrafiken påverkar städerna, täckningsgrad. Minska klyftorna, bygg städerna rättvist. Kollektivtrafik ska vara lika bra som bilen. God tillgång lockar över bilister. Sänk taxorna. Stomlinjer kontra täckningsgrad, gå inte för långt så yttäckningen minskar. Exempelvis i Freiburg har man arbetat med en modell med mer kollektivtrafik, mindre bil och sänkt taxa och fått ökad lönsamhet.
  • Tänk igenom smarta gena väl markerade cykelvägar på landsbygden och i staden. Bygg mer cykelväg vid vägombyggnation.
  • Planering för hållbara godstransporter i staden via samverkan och mobilitetstjänster exempelvis i Uppsala
  • Bygg ut kollektivtrafiken ut till småorter som kan växa. Hela Sverige ska leva, det gäller att fördela resurserna jämnare över landet. För stora städer ger segregation och utslagning.

 

Förnyelsebar energi

Solar panel field
  • Solcellsutbyggnad
  • Vindkraftsandelar
  • Deinvestera inom kommunen

 

Att bygga i samspel med naturen

  • Biosfärområden, hållbar turism- Kistianstad vattenrike
  • Gröna kilar
  • Gröna samband, Strandskydd
  • Våtmarker, restaurera och bevara för kolsänka och näringsupptag.
  • Titta på nya avloppslösningar som bidrar till minskad övergödning.
  • Kontiunitetsskogsbruk
  • Skydda åkermark
  • Plantera mycket träd
  • Bygg i trä för att minska utsläpp och binda in kol

 

Fasa ut farliga kemikalier

– Kemikaliefria förskolor

– Upphandla mer ekologiskt

– Paketering av miljöjobb

Det är viktigt att som samhällsplanerare vara pedagogisk om att vi strävar efter snabb klimatomställning och berätta vad vi gör. Därför kan det vara lika viktigt att sträva efter miljöpaketering. Här kan man ta i ganska så mycket och ta ut svängarna.

Exempelvis Ojnareskogen på Gotland, skulle kunna blivit ett bra exempel. Politiken sa nej till exploateringen av Ojnareskogen. Istället skulle man ge ett näringslivspaket som ersättning för de jobben som försvann. Här skulle man kunna miljömärkt de nya jobben. Det som önskades från gotlänningarna var bland annat. Sjötransporter, Närproduktion av livsmedel och fler utbildningsplatser. Allt detta kunde paketerats som miljöjobb. Då skulle man fått en stark miljöprägel på beslutet. Det är bra för att inspirera och locka till handling för en snabb omställning. Det är bra att skapa så många ”miljöpaket som möjligt som förebild inom olika områden och sprida.

Styr om mot långsiktighet

Det kan behövas avvägningar, men var modig! Ibland står intressen emot varandra och om man har en medveten planering på lång sikt är det lättare. Hållbarhet kan också vara en hävstång mot mer av ett socialistiskt samhälle och vår miljöpolitik bör ju nå både en jämlikhet och arbetsrätt och vara tillgänglig för låginkomsttagare. Tänk också att morötterna bör komma först i denna tid då vi måste få alla med på båten. Livet måste fungera för de som vill ställa om. Dock är det bra att sitta tillsammans med alla partier i kommunen för att fram en långtidsplan. Genom en klimatomställning som är genomtänkt kan vi både hinna ställa om och styra mot ett mer jämlikt samhälle, utifrån vår ideologi.

Vi har gått före mot en modernisering och fått andra med oss många gånger.

Kontakt: Emma Wallrup

Kopiera länk