Agro-imperialismens motpunkt!

Agro-imperialismens motpunkt!

Tobias Petersson,  sammankallande inom V Malmös miljöutskott och koordinator av Framtidsjordens Asien nätverk, skriver om de internationella utmaningarna för matsuveränitet.

Världen står idag inför utmaningar som tidigare generationer sällan skådat, vi står inför en degradering av biologisk mångfald, ökad konsumtion av jordens resurser medan vi rusar i en allt snabbare takt mot temperaturhöjningar som kommer tangera minst 2 garder.

Det finns som alla vet mängder av orsaker och faktorer till denna degraderande utveckling, jag ämnar således inte att försöka svara eller ge insikter om dem alla utan kommer att hålla mig till de punkter inom Miljö och klimatarbetet som jag brinner för. Därav så kommer jag i denna text att tala om degradering i relation till agro-industrins makt, påverkan och dess motsats matsuveränitet.

Så vad har vi att göra med,  – jo.

  • Vi ser i världen idag att 3.9 miljarder människor går hungriga eller är undernärda. Detta sker samtidigt som mer pengar än någonsin pumpas in i den agro-industriella sektorn, detta från både offentliga och privata avsändare.
  • Vi ser en industri vars 70 åriga försök att lösa världens hungern inte har lyckats.
  • Vi ser en livsmedelsindustri som är starkt beroende av stora offentliga subvention.
  • Vi ser en livsmedelsindustri som använder upp till 75% av världens jordbruksresurser och bidrar till skenande CO2 utsläpp, detta samtidigt som samma industris produktion föder så lite som 30% av jordens befolkning.

Det motsatta gäller dock små och medelstora bönder som föder närmare 70 % av jordens befolkning, denna småskaliga produktion använder ca 25% av jordens jordbruksresurser och bidrar till betydligt mindre till CO2 utsläppen per producerad enhet i relation till industriell

drift. Så varför ser det ut på detta vis? Varför återfinns makten över maten i händerna få globala aktörer?

19e upplagan av Organic World Congress Delhi, India.

Under några intensiva dagar i november hade jag möjligheten att tillsammans med Framtidsjordens Asien nätverk vara delegat under den 19e upplagan av Organic World Congress (OWC) i Delhi, Indien. Organisationen bakom är den internationella rörelsen IFOAM (International Federation of Agricultural Movement) som är världens ledande rörelse för ekologisk odling.

Kongressens utgångspunkter var att ge utrymme för ca 3000 delegater från mer än 90 länder att diskutera, organisera, bygga strategier och utbyta kunskaper för att på så vis driva den ekologiska utvecklingen framåt.

Kongressens teman var uppdelat i fyra huvudspår som i sig berättar ganska mycket om vart man ser framtidens brytpunkter och konfliktlinjer i relation till en ekologisk och matsuveränistisk expansion.

Spår 1: innefattar samtal om det politiska spelet som på global, regional och lokal nivå understödjer nuvarande livsmedelssystem. Kortfattat kan man fråga: hur styr/eller inte styr de globala institutioner så som IMF, WTO eller FAO nuvarande livsmedelssystem?

Spår 2: innefattar vetenskapen rent odli

ngstekniskt, hur skapar vi bättre jordar ur tex ett kvävebindande perspektiv? Hur tar jordbruket ledartröjan vid en ekologisk och klimatsmart omställning rent tekniskt, hur kan nya tekniker appliceras inom en ekologisk omställning?

Spår 3: Den ekologiska produktionen och konsumtionen ökar enormt globalt men främst i västvärlden, dock så kvarstår globala problem med att de vinsterna som genereras inte kommer de ekologiska producenterna till gagn, inom spår tre var fokus på hur skapar vi direkta band mellan konsumenter och producenter, hur skapar vi en egen märkning som producerande bönder själva är ägare av, hur skapar vi ett eget hållbart livsmedelssystem.

Spår 4: sist med absolut inte minst ”Farmer track” där jordbrukare från hela världen delar och utbyter erfarenheter med

varandra, här vädras allt från komposttekniker, hur man skapar biologiska barriärer mot t.ex skadedjur eller hur lokalt påverkansarbete har fått gehör hos lokala politiker.

Under kongressen genomfördes det 9 parallella kongress (plenum) samtal, 285 presentationer av delegater, bönder och experter, 18 workshops, och 8 heldagars pre-konferanser.

Så på vilka vis leder en kongress som OWC till en utvecklingen mot matsuveränitet och ett hållbart brukande av jordens jordbruksresurser?

– Jo det sätter fingret på vad som är fel i rådande system, det sätter fingret på vad som behöver ifrågasättas, och det visar på den globala sammanhopningen som finns mellan olika sakområden, mellan lokal och global, och mellan nord och syd. Det sätter fingret på rådande makt koncentration inom livsmedelssystemet. Kongressen gav oss även möjlighet till organisering och utbyte av kunskap.

Så vad kan vi göra?

  • Jobba för ändrade subventioner och skattelättnader, både nationellt och inom EU. Arbeta för att de subventioner som går från det offentliga premierar hållbara och ekologiskt metoder. Att vi utformar riktlinjer och styrmedel så att dessa ger ökade möjligheter till mångfald och småskalighet i ställer för stordrift inom jordbrukssystemet. Vi skall jobba för att offentligt stöd inte investeras inom kontraproduktiv verksamhet (stärkande av PGU).
  • Vi måste agera som ägandebevakare av alla vår jords resurser, dessa är kollektiva resurser som ämnar vara till nytta för alla och inte ligga till grund för spekulation och patent.
  • Vi behöver arbeta för globallagstiftning för småbrukares rättigheter och utforma dessa så att de ger möjligheter att bedriva det jordbruk som dess jordar passar för och sist men inte minst arbeta för ett ökat stöd till omställning från konventionell livsmedelsproduktion till ekologisk.
  • Genom kamp för bönders och småbrukares rättigheter skapar vi förutsättningar, inte bara för en hållbara livsmedelsproduktion utan vi vänder även på maktrelationerna inom livsmedelssystemet. Vi går från ett agro-industriellt fokus till ett småskaligt och kollektivt organiserat system.
  • Genom engagemang i matsuveränitetsfrågan kommer vi närmare lösningar på både klimatkris och argo-imperialismens hegemoni.

 

Tobias Petersson
Vänsterpartiet Malmö och koordinator av Framtidsjordens Asien nätverk

Kopiera länk