Ana Süssner Rubin om klimat- och miljöfrågor
Klimat- och miljönätverket har skickat ut ett antal frågor till toppnamnen på valberedningens lista för att höra hur de tänker kring miljö och klimat. (Alla kandidater som skickar in svar tar vi också in).
Ana Süssner Rubin
Bostadsort
Malmö
Distrikt du kommer ifrån?
Vänsterpartiet Skåne
Vad har du för uppdrag i partiet?
Jag är ordförande för Vänsterpartiet Skåne
Vad har du för miljö- och klimatengagemang?
Mitt klimatengagemang, precis som mitt antirasistiska och feministiska arbete, genomsyrar de flesta politiska frågor jag driver. Däremot inser jag, precis som alla andra, att klimatet är en ödesfråga som kräver partiets särskilda uppmärksamhet. Allt mitt engagemang, oavsett om det är när jag på jobbet driver att enskild facklig medlem ska få rätt, i utredningsarbetet kring sex timmars arbetsdag i partiet eller i det parlamentariska arbetet, har ett klimatfilter. Jag är övertygad om att det är genom mer demokrati, mer socialism och mer feminism, som vi kommer att få möjlighet att lösa klimatkrisen.
Vilka miljö- och klimatfrågor tycker du är viktigast i Sverige och i EU?
Det finns otaliga viktiga miljö- och klimatfrågor som EU behöver hantera. Tyvärr fokuserar en alltför stor del på kosmetiska förändringar som inte förändrar i grunden. Vi har en bra grund i eko-eko-programmet men det behöver förverkligas även på EU-nivå. Vi behöver rejäla investeringar i klimatsmart infrastruktur och förnybar energi. Men framförallt behöver vi omfördela samhällets resurser och sluta ge bidrag till storföretag och samhällets rikaste. Genom en kraftig omfördelning från privat till offentlig konsumtion har vi möjlighet att ställa demokratiska krav och investera klimatsmart. Klimatet kan inte ses som en bunt enskilda sakfrågor. Det är en ödesfråga.
Vad har du för kunskap och erfarenhet kring EU-politik?
Jag är ungefär som den genomsnittlige vänsterpartisten. Jag är EU-motståndare av principiella demokratiskäl, och följer EU-debatten främst i fackligt perspektiv eftersom mitt yrke som arbetsrättsjurist kräver det. Jag har varit i parlamentet vid några tillfällen, talat om sex timmars arbetsdag i Jämställdhetsutskottet, medverkat i fackliga konferenser med LO och varit gäst tillsammans med Vänsterpartiets nationella kvinnonätverk.
Vilket/vilka utskott skulle du vilja sitta i EU?
Jag vill gärna sitta i utskottet för Sysselsättning och sociala frågor
Vilka tre områden tycker du är viktigast att Vänsterpartiet är engagerade i EU?
a) Främst handlar det om att attackera EU:s nyliberala grundkärna, genom att verkligen pröva EU. Finns det utrymme för mänskliga rättigheter och klimathänsyn – eller kommer dessa alltid stå lägre i rang gentemot den inre marknaden intressen? Vänsterpartiet behöver strida för att omförhandla villkoren för medlemskapet och se till att kräva att grundfördragen skrivs om så att de sociala rättigheterna likställs med de övriga fyra friheterna (som främst värnar storföretagens behov att kunna flytta kapital, varor och arbetskraft över gränserna). Det är en aning orealistiskt att samtliga medlemsländer kommer gå med på detta – men det är hög tid att bjuda på till dans, så vi kan genomskåda EU-ivrarnas tomma ord.
b) Vänsterpartiet ska fortsätta vara den som kräver att makt flyttas tillbaka till svenska folket och kraftigt motverka EU:s utveckling mot överstatlighet och Fort Europa. Den klassiska parollen: ”skicka inga ja-sägare till Bryssel” blir än mer aktuell nu, när det mesta i EU går åt fel håll. Människor dör på haven för att EU har en fruktansvärt inhuman flyktingpolitik, arbetare ställs mot varandra när arbetsrätten urholkas och redan fattiga länder tvingas skära ned i sin välfärd för att EMU kräver det. Vi behöver vara de som högljutt ropar stopp! Pekar på att det som sker är kopplat till EU:s ruttna grundfundament. Vi ska försöka driva EU till vänster så gott det går, men vi ska inte vara naiva. EU är och förblir kapitalets union – därför behöver väljarna få veta att Vänsterpartiet fortfarande vill lämna EU – och satsa på internationella samarbeten istället, som bygger på solidaritet och inte kapitalistisk rovdrift.
c) Medan Sverige är medlem i EU så ska vi passa på att bygga upp internationella och europiska kontakter i kvinnorörelsen, bland klimataktivister, asylrättskämpar och facken. Gräsrotsarbetet och det utomparlamentariska arbetet är avgörande för att flytta fram vänsterns positioner. Det går att göra en del för att stärka arbetarnas kamp. Ett konkret förslag är att kräva en fond för facklig organisering i EU och satsningar på gröna jobb. Det är avgörande för att stödet för klimatfrågornas får stöd i arbetarklassen. När miljöfarlig industri läggs ned måste det finnas en omställning för de anställda i företagen. Under Eva-Britt Svenssons tid så skapade hon en fantastisk plattform för kvinnorättskämpar och vi fick igenom stöd till kvinnojourer och skärpningar kring trafficking. Jag vet att vi i nuläget är mycket aktiva kring migrationsfrågorna och byggt upp nätverk. Fler och fler europeiska vänsterpartier bli mer och mer kritiska till EU:s nyliberala ekonomiska politik, och vi ska samarbeta där för att kräva att grundfördragen rivs upp. Det handlar om ett opinionsarbete för att visa att EU är och förblir arbetsgivarnas och storföretagens union, men vi behöver ställa sakerna på sin spets och då krävs tryck från folket.
Är det något annat du vill informera miljö- och klimatnärverket om?
Nej, inget särskilt. Men jag uppskattar det viktiga arbetet nätverket bedriver. Jag tror att ert arbete är viktigt för att partiet ska steppa fram i de här extremt viktiga frågorna. Tack för det. Jag själv är ödmjuk inför att jag behöver öka min klimatkunskap och tar tacksam emot stöd och synpunkter. Inte minst från miljö- och klimatnätverket. Min bakgrund är främst i den fackliga världen, där arbetsrätten och kvinnors fackliga rättigheter är mina starka områden.