Motion till partiprogrammet – Frihet från tillväxtberoende
Här nedan följer en motion som skickas in till partikongressen 2020. Vill du också lägga upp din motion här? Följ då anvisningarna här. Klimat- och miljönätverket tar inte ställning för eller emot de motioner som läggs upp här.
Motionstext
Frihet från tillväxtberoende
Förut levde människor i en liten ekonomi i en stor värld. Nu lever vi i en stor ekonomi i en liten värld. Vi har släppt ut mer växthusgaser sedan slutet av 1980-talet än vad som sammanlagt släppts ut innan i hela världshistorien. För varje år ökar materialanvändningen och trycket på våra livsuppehållande ekosystem. I dagens mångfacetterade ekologiska kris med accelererande artutrotning, växande plast- och kemikalieföroreningar, avskogning, utfiske, eroderade matjordar och övergödning så måste en omställning gå mycket längre än fossilfrihet.
Det är den ökande konsumtionen, produktionen, handeln och resandet från den globala över- och medelklassen som driver detta. Att vänstern är kvar i tillväxtdogmen märks i hur vi förväntar oss ständiga löneökningar för de flesta grupper, ökade skatteintäkter, att tillväxten ska ge oss resurser att betala igen statliga lån och i förslaget till nytt partiprogram där det står:
812-813 – ”Ekonomisk tillväxt måste i fortsättningen vara förenlig med ekologisk och social hållbarhet”.
Ska den globala ekonomin fortsätta växa med 3 procent per år har vi en 11 gånger större ekonomi i slutet av århundradet. Ska Sveriges ekonomi fortsätta växa med 2,3 procent om året (som 2018) är ekonomin dubbelt så stor 2050. Hur kan vi begära av Gretas generation att leva hållbart med en dubbelt så stor ekonomi när vi själva inte klarar detta idag? En ny vetenskaplig studie kom fram till att det inte finns några belägg för att visionen om grön tillväxt är möjlig. Tittar vi på Sveriges, EU:s eller något lands konsumtionsbaserade utsläpp har vi inte lyckats frikoppla BNP-tillväxt från miljöpåverkan.
Oavsett om vi har ett kapitalistisk eller ett socialistisk system är evig tillväxt troligen inte kompatibelt med hållbarhet. Tankar om cirkulär ekonomi och ett hållbart tjänstesamhälle missar vad som skapar tillväxt, nämligen ökade insatser av arbete, energi och material i produktionen. Kvalitetsförbättringar påverkar inte BNP. Effektiviseringar skapar heller inte i sig tillväxt utan möjliggör bara för mer insatser. Insatserna arbete, energi och material är begränsade i en värld med ändliga resurser.
Det finns de inom vänstern som tycker fortsatt tillväxt behövs och de som tycker att tillväxtdiskussionen är oväsentlig. Vad vi borde kunna enas om är att det är riskfyllt att förlita sig på tillväxt och utforma politik och ekonomi så att den kräver tillväxt, när vi inte vet om grön tillväxt är möjlig. Idag förväntar sig börsen expansion och ständigt ökande avkastning. Bankerna förväntar sig tillväxt för att lån ska kunna återbetalas med ränta. Och både företag och det offentliga förväntar sig tillväxt för att kunna få in intäkter att betala ökande löner och behålla personaltätheten.
En chans för Vänstern att gå först och visa sig progressiva
Vänsterpartiet borde ta täten i att kritisera tillväxtfixeringen och ekonomins tillväxtberoende. Att bara fokusera på att BNP ska minska leder ingenvart. Men att som idag prioritera tillväxt framför miljö och välfärd borde vara självklart för Vänstern att kritisera.
Vänsterpartiet borde istället förhålla sig agnostiska till om vi vill ha tillväxt eller inte och fokusera på att betona att en enorm omställning av samhället behövs. Men en omställning som kommer öka jämlikheten, väsentligt förbättra människors liv och ge oss ett gemensamt mål och en (nationell om man så vill) sammanhållning. Samtidigt måste vi vara ärliga med att den materiella produktionen och konsumtionen och flygresandet inte kan fortsätta på dagens nivåer, även med förbättrad teknik. Däremot kan välståndet fördelas mer jämlikt.
Det är nödvändigt att vissa delar av ekonomin växer (till exempel solceller, återvinning och offentlig välfärd), att vissa fattiga länders ekonomier växer eller att vissa grupper i Sverige får högre inkomster. Men ett rikt land som Sverige behöver inte total BNP-tillväxt, utan ökat välbefinnande inom planetens gränser. Detta borde vi betona. Självklart ska vi fortsätta utvecklas kunskapsmässigt, tekniskt och kulturellt. Vi ska inte göra oss materiellt fattiga.
Tillväxtkravet gör dock att vi kämpar i uppförsbacke i miljöpolitiken. Varje nytt solcellstak och biogasbuss tas ut av ökad konsumtion och ökat flygande. Dagens fixering vid BNP-tillväxt, vilken baseras på materiell produktion och möjliggör de privilegierades ohållbara konsumtion, omöjliggör en tillräckligt snabb och omfattande grön omställning.
Ett samhälle som omvandlas i socialistisk riktning har goda förutsättningar att blomstra utan BNP-tillväxt. Ökad jämlikhet skapar mer välmående samhällen och kan minska lyx- och överkonsumtion samtidigt som de fattigaste får de bättre materiellt sett. En större välfärdssektor ökar tjänster som vi behöver och som har lågt ekologiskt fotavtryck. Minskad arbetstid gör att vi kan byta materiell överkonsumtion mot fritid. Gemensamma ägandeformer gör att vi kan byta vinstmaximeringskraven mot sociala mål inom planetens gränser.
Vänsterpartiet borde också verka för att göra ekonomin oberoende av tillväxt, alltså att avstannad tillväxt inte leder till arbetslöshet, kris och minskade skatteintäkter. Här behövs utredning, diskussion och mer kunskap. En viktig del är att reformera penningsystemet (se motionen ”Riksbanken bör skapa pengar utan skuld”).
———————————————————–
Jag yrkar att:
• 812-813 – ”Ekonomisk tillväxt måste i fortsättningen vara förenlig med ekologisk och social hållbarhet” stryks.
• 813 – därefter infoga:
”Den senaste historien har visat att ekonomisk tillväxt i rika länder som Sverige inte längre förbättrar människors liv. Vi ser att flera grupper behöver en bättre materiell standard och många saker såsom förnybar energi måste växa, men samtidigt måste överkonsumtionen minska. Istället för att rätt saker växer så har vi låst oss fast i ett beroende av att allt ska växa. BNP-tillväxt har blivit till ett mål i sig. Samtidigt har den tillväxt vi sett drivit på utarmningen av naturen och klimatkrisen.
Det ensidiga fokuset på ekonomisk BNP-tillväxt måste bytas till att mål om ökat välbefinnandet inom planetens gränser. Samtidigt ser vi att dagens finanssystem, börsen och skatteintäkter har gjort sig beroende av BNP-tillväxt. Andra finansiella modeller behöver utredas, inte minst måste vi bryta vårt beroendeförhållande till bankerna. Vi vet dock att ett socialistiskt samhälle till skillnad från kapitalismen kan blomstra och förbättra människors liv utan att materiell överkonsumtion ständigt måste öka. I arbetarägda företag finns inget krav att ständigt expandera. När vi växlar in teknikutvecklingens vinster till cirkulär återanvändning, delning, ökad fritid, trygghet och allmän välfärd så blir samhället bättre samtidigt som vi skonar klimatet och våra livsuppehållande ekosystem. Denna modell kan Sverige sprida till resten av världen”
Hannes Anagrius, Vänsterpartiet Skärholmen
Kontakt
Vill du få kontakt med motionären? Maila [email protected]