Motion till valplattformen – Det krävs stora ändringar i Valplattformens avsnitt om ”Investera i Klimatet”
Här nedan följer en motion inför partikongressen 2022. Vill du också lägga upp din motion här? Följ då anvisningarna här. Klimat- och miljönätverket tar inte ställning för eller emot de motioner som läggs upp här. OBS! Nätverket skickar inte in motionen. Det får man göra själv enligt anvisningarna här.
Motionstext
Det krävs stora ändringar i Valplattformens avsnitt om ”Investera i Klimatet”
Greta Thunbergs mantra, som lyder: ” Lyssna på forskarna” bör styra V:s valplattform. I en alldeles färsk svensk rapport, se rutan nedan ” Övriga kommentarer” framgår att det krävs både omställning av vårt sätt att leva i vårt (och andra länder) och teknisk utveckling för att bromsa pågående klimatförändring. Den text i valplattformen i avsnitt ”Investera i klimatet” lyfter bort ansvaret från en enskilda människans levnadsvanor och antyder att det är helt ok att folkflertalet ska ha rätt att flyga på charterresa under den årliga semestern (rad 203). Vidare bejakar man klädkonsumtionen genom att fokusera på självklarheter att växande barn behöver nya kläder (rad 204). Men det är ju inte problemet. Problemet är när vi köper nytt i stället för att använda det vi har och laga det eller att köpa begagnat. Vidare beskriver plattformen att det är de stora bolagen som släpper ut klimatpåverkande gaser (rad 147). Men bolagen tillverkar ju bara det som folk vill köpa. Alltså kan man som enskild- givet att tillräckligt många gör det samfällt- påverka varuproduktionen. Inom transportsektorn bör vi inte stödja att man elektrifierar vägar utan i stället bygger ut järnvägskapaciteten så fler gods- och persontåg får plats. Stålhjul på järnräls har 15 gånger lägre rullningsmotstånd än gummihjul på asfalt. (Jämför att cykla med hårt pumpade däck resp med lågt slangtryck). Vi bör inte okritiskt bejaka bilismens redan nu alltför stora resurskrav jämfört med kollektivt resande. Elbilarna kräver nya gruvor, exempelvis hotas nu Vättern, en dricksvattenreservoar för 300 000 människor, av planer på ny gruva för batterimetaller i Norra Kärr norr om Gränna. Dessutom tar elbilar lika stor plats som fossilbilar, vilket är en stor nackdel i städerna. Stillasittandets sjukdomar och trafikolyckor samt bindandet av resurser i ett trafiksystem som används ca 1 av dygnets 24 timmar innebär ett enormt resursslöseri.
Därför föreslår vi:
1. Rad 163 Stryk att bygga ” nya vägar” (eftersom nya vägar ger mer bilism).
2. Rad 183 -184 stryk meningen ”För att gods och dra nytta av satsningen på industrin så behöver vägnätet elektrifieras. Ersätt med ” I stället för att lägga stora belopp på att elektrifiera vägnätet bör järnvägsnätet byggas ut och delar som ej är elektrifierade bör bli elektrifierade.
3. Rad. 185 Stryk ”Elproduktionen behöver öka kraftigt när vi ställer om från användning av kol, olja, diesel och bensin, därför behöver staten gå in med satsning på förnybar energi.” Ersätt med ”Vårt näringsliv behöver ställas om från ständig materiell tillväxt. De förnybara energikällorna är inte outtömliga. Vi behöver därför minska vår totala energianvändning.”
4. Rad 201 Stryk ”De flesta i Sverige konsumerar efter behov. Vi använder bilen för att ta oss till en avlägsen mataffär, åker kanske på charter under den årliga semestern eller köper kläder i takt med att barnen växer.” Ersätt med ”Flertalet bilresor sker i de stora kommunerna och kan därför ersättas i hög grad med kollektiva resor. På landsbygden är man mer beroende av bil och detta förhållande måste beaktas i trafikpolitiken. Vi vill verka för att utrikes semesterresor ska kunna ske bekvämt med tåg. Vi vill begränsa reklamen och i stället för att ständigt köpa nytt vill vi verka för att vi i högre grad reparerar, samäger och köper i andrahands affärer.”
5. Rad 204. Stryk ”Men för att fåtal är konsumtionen en livsstil av ett liv i lyx och överflöd, de är denna elit som behöver dra ner sin konsumtion mest” Ersätt med . ” I den rika delen av världen behöver vi minska vår varukonsumtion. De som har mest pengar behöver göra störst förändringar”
Karin Flodin
Källan till rapporten som nämns i brödtexten är: Larsson, J., Morfeldt, J., Johansson, D., Rootzén, J., Hult, C., Åkerman, J.,Hedenus, F., Sprei, F., Nässén, J. (2021). Konsumtionsbaserade scenarier för Sverige – underlag för diskussioner om nya klimatmål. Mistra Sustainable Consumption, Rapport 1:11. Göteborg: Chalmers tekniska högskola –
Kontakt
Vill du få kontakt med motionären? Maila då [email protected].