Motion till valplattformen – Valplattformen och bankernas roll i klimatpolitiken
Här nedan följer en motion inför partikongressen 2022. Vill du också lägga upp din motion här? Följ då anvisningarna här. Klimat- och miljönätverket tar inte ställning för eller emot de motioner som läggs upp här. OBS! Nätverket skickar inte in motionen. Det får man göra själv enligt anvisningarna här.
Motionstext
Valplattformen och bankernas roll i klimatpolitiken
De börsnoterade bankerna är hjärtat i den kapitalistiska samhällsordningen. Bankernas roll i samhällsutvecklingen behöver belysas bättre i valplattformen. Ett statligt investeringsprogram av den typ som föreslås i valplattformen är inte lämpligt inom den industrisektor som står för 30% av klimatutsläppen. De stora industriföretagen har inte några problem med att ta upp lån från både svenska och utländska kreditinstitut. Det finns ingen brist på pengar.
Inom sektorn offentlig förvaltning och de mindre företagen är ett statligt investeringsprogram bra, liksom när det gäller statliga satsningar på infrastruktur och industriell FoU-verksamhet. I ett investeringsprogram för småföretagen kan dessutom redan befintliga ränte- och kreditgarantier som staten ger till småföretag utökas.
De fyra stora affärsbankerna i Sverige – Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB gjorde under andra kvartalet 2021 en sammanlagd vinst på 39,4 miljarder kr. På årsbasis är det en vinst på sammanlagt ca 160 miljarder kr. Det finns alltså utrymme för att införa en bankskatt, som en del av finansieringen av den statliga satsningen. I riksdagens skatteutskott förbereds ett förslag till bankskatt i storleksordningen några miljarder. Väl på plats kan en sådan skatt höjas, bra. Andra åtgärder mot de stora utsläppen från industrisektorn är lagstiftning och regleringar, t ex investeringsförbud i fossilrelaterad industri, förbud mot att handla med aktier i börsnoterade företag med stor klimatpåverkan. Även försäkringsbolagen bör omfattas av sådan lagstiftning. Tillsammans har de placeringar i storleksordningen 5000 miljarder (2020).
Vi yrkar att kongressen bifaller ändringsförslag 1-3 nedan
1. Nytt stycke efter rad 209
De fyra stora affärsbankerna med verksamhet i Sverige – Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB gjorde under andra kvartalet 2021 en vinst på 39,4 miljarder kr. Det finns utrymme för att införa en klimatskatt, som en del av finansieringen av den statliga satsningen.
2. Ny lydelse rad 145-153
Det är inte hushållens avfallsåtervinning eller lokalt resande som kommer att påverka klimatutsläppen mest. Idag står hundra företag i världen för 70% av koldioxidutsläppen, i Sverige står de största företagen för 30%. De måste utnyttja sina resurser för att ställa om från fossilbaserad till fossilfri produktion. Lagar och regler kan skynda på omställningen. Utsläpp som idag saknas i statistiken – flygtrafik, fartygstransporter, skogsindustri och varuimport – ska redovisas. Styrmedel införs för att minska utsläppen. Småföretagen kan få ökat stöd via en grön omställningsfond, som också används för klimatinvesteringar i infrastruktur, bostadsbyggande, offentlig sektor och industriell FoU-verksamhet. Det går inte att överlåta framtiden till kapitalismens marknadsexploatering. Framtiden tillhör alla. Marknadslösningar ska användas där de tjänar folkflertalet.
3. Ny lydelse rad 157-161
Sverige ska vara världsledande i omställningsarbetet. Vänsterpartiet föreslår ett förbud för investeringar i fossilverksamhet, och för statliga fonder att handla med aktier i företag med stor klimatpåverkan. En grön omställningsfond där pengar via en klimatavgift omfördelas till klimatvänlig produktion införs. Företag som har omfattande klimatskadlig verksamhet ska betala klimatavgiften.
Kaj Andersson, Lars-Erik Hansson, Annica Sjögren, Eva Kraft, V Frölunda
Gertrud Ingelman, Linné
Kontakt
Vill du få kontakt med motionärerna? Maila då [email protected].